Література, опера та інновації: Як франківці вразили мистецький світ


Інноваційність та несхожість на будь-що попереднє - чи не найголовніший мистецький тренд уже багатьох років.

Митці залучають до культурних проектів інформаційні технології, природничі науки, соціологію, екологію та навіть медицину. Все - щоби тільки привернути увагу потенційної аудиторії.

Літературно-мистецький світ продовжує залучати неймовірну кількість оригінальних форм та форматів, за якими тільки встигай слідкувати, пигше Бліц-Інфо з посиланням на Читомо.

Література та опера

Унікальна мистецька акція - футуристична опера «AEROPHONIA» - відкрила цьогорічний фестиваль Porto Franko в Івано-Франківську. Центральним музичним інструментом опери став легендарний літак АН-2, сонорику його авіа-турбіни поєднали із грегоріанським хоралом, монгольскими колисковими та тріп-хоповими ритмами. Підготували її члени музично-театральної формації NOVA OPERA, які вже давно експериментують та синтезують формати. А одним з учасників перфомансу став поет Юрій Іздрик.

У репертуарі NOVA OPERA можна знайти унікальні жанри: оперу-реквієм «IYOV» на основі Книги Йова, сонОперу «непрОсті» на базі роману Тараса Прохаська, оперу-цирк «Вавилон», в якій беруть участь циркові артисти, оперу-балет «ARK/Ковчег», пастку-оперу «Воццек» у співпраці з поетом Юрієм Іздриком та неооперу жахів «Гамлет» у співпраці з Івано-Франківським музично-драматичним театром у перекладі Юрія Андруховича. А найпершим творінням формації стала імпровізаційна опера «Коріолан» на основі трагедії Вільяма Шекспіра.

Література стала постійним та важливим супроводом для мистецького колективу. Найперше - це українські письменники, які принесли частину своєї творчості до творення опер. «Ось, наприклад, сонОпера «непрОсті» за Прохаськом - це взагалі формат, коли Тарас читає свою книжку на сцені. І от підхід до цього завжди різний, це зовсім рандомні читання, він відкриває сторінку будь-де і починає читати, - розповів композитор та автор формації NOVA OPERA Роман Григорів. - Такий спосіб неможливо назвати чимось одним в сенсі. Ми працюємо з підсвідомістю людини, яка перебуває в стані дрімоти».

Роман Григорів наголошує на важливості авторської інтерпретації у роботі NOVA OPERA: «Це безпосередня участь автора. І це є дуже важливий для нас момент, бо в автора є своя інтерпретація тексту. А у композитора своя. І таким чином виходить поєднання різних інтерпретацій одного тексту».

Юрій Іздрик та Тарас Прохасько не просто долучилися до творення опери, а й стали безпосередніми її персонажами. Прохасько в образі казкаря, а Іздрик - льотчика. Саме про цей образ Іздрика в останній опері Роман Григорів згадує з особливим захватом: «І відбулася така собі мрія Іздрика - прокачати стадіон. Зрозуміло, що сучукрліт - не таке широке поняття, а тут кілька тисяч людей, адреналіну в нього було стільки, що мені передавалося на сцені. І в цей момент виникає абсолютно нова якість тих віршів, що він читає у «Воццеку». В цьому ключі відбувається така унікальна зустріч автора з восьмитисячною, не обов'язково цільовою, аудиторією».

Як повідомляє композитор, у планах формації з'явилася опера-казка про Мумі-тролів та опера за мотивами «Коханців юстиції» - останнього роману Юрія Андруховича.