Літо кличе на моря: Де цього року відпочивають прикарпатці?


Літо — традиційний час відпусток. Позаду вже два місяці цієї чудової пори. Чимало прикарпатців уже встигли відпочити, з’їздити на море, засмагнути або ж відпочити від робочих буднів у домашніх клопотах чи на сільськогосподарських роботах.

В інших ще все попереду, адже лише обирають, як і де провести літню відпустку, пише газета Галичина.

Вдалий туристичний сезон

Експерти з туризму стверджують, що цьогорічне літо є значно вдалішим, ніж попереднє. Адже цього року українці більш активно відпочивають: їдуть за кордон або ж організовують свою відпуст­ку в межах країни. За цьогорічною статистикою, все ж більшість залишається вдома і планує відпустку на Батьківщині: їдуть на море, обирають більш активний гірський відпочинок, подорожують країною, відпочивають за містом тощо.

Але чимало українців віддають перевагу й іноземним курортам, кажуть, там кращі сервіс, якість моря та пляжу, а також гарантовано більше незабутніх вражень. Традиційно найбільш популярна для літнього відпочинку серед українців Туреччина, другу позицію посідає Єгипет, третє місце розділяють Чорногорія, Болгарія та інші морські курорти. Також у турфірмах констатують, що із середини червня зріс попит на подорожі до Європи. Тисячі українських туристів уже встигли відвідати Польщу, Угорщину, Словаччину та Чехію, Італію, Францію, іспанію тощо. Хтось придбав автобусний тур, інші організовували подорож самостійно. Тим паче, що впровадження безвізового режиму лише сприяє пожвавленню туристичних поїздок українців до європейських країн.

Щоправда, менеджер туристичної компанії «Апельсин» Юлія Турчин наголошує, що впровадження безвізового режиму ніяк не позначилося на літньому відпочинку прикарпатців. Однак усе більше людей цікавиться в туристичних агенціях автобусними турами Європою. «Чому люди ще масово не почали подорожувати Європою? Насамперед не у всіх є біометричні паспорти, щоб їх виготовити, потрібен час, а через підвищений ажіотаж нині це не так просто і швидко зробити», — зауважує менеджер.

Привабливі закордонні курорти

За словами Юлії Турчин, цього року кількість прикарпатців, які планують провести літо за кордоном, збільшилася приблизно на 15-20%. «Найгарячіша» пора припала на червень, саме цього місяця люди найактивніше відпочивали або ж бронювали путівки на липень-серпень. Основний критерій вибору тієї чи іншої країни — фінансовий. Люди, як правило, обирають бюджетний відпочинок, щоб було дешево й сердито. Тому й не дивно, що більшість зупиняє свій вибір на Туреччині. Насамперед ця країна приваблює сервісом «все включено», що дозволяє заздалегідь повністю спланувати бюджет відпочинку, а також — найоптимальнішим співвідношенням ціни та якості.

— Основний потік туристів їде все-таки до Туреччини, як і торік. Мабуть, 90% обирають саме цю країну для літнього відпочинку, — розповідає Юлія Турчин. — Навіть якщо спочатку розглядаємо з клієнтами й інші напрямки, то в кінцевому результаті все одно зупиняємося на Туреччині, адже вони розуміють, що за таку вартість отримують великий пакет послуг.

Найчастіше тут відпочивають сімейні пари та молодь. Відпочинок в Туреччині — один з найкомфортніших для наших туристів. Якщо, наприклад, люди щороку їздять до Туреччини і хочуть урізноманітнити свій відпочинок, то ми розглядаємо Європу, наприклад, Грецію. Але цього року путівки до цієї країни дуже подорожчали, відповідно й попит на них різко зменшився. А от Чорногорія стала популярнішою, ніж торік, вона заслужено посідає другу сходинку. Цю країну, як правило, обирають люди середнього віку, 30-40 років. Це протилежний тип відпочинку, там є вілли без харчування. Тобто, в принципі, в Чорногорії ви платите за враження, в Туреччині — за сервіс та комфорт. На третій сходинці — Болгарія, хоча продажі турів у цю країну зменшилися десь на 40% порівняно з минулим роком. Поодинокі туристи обирають відпочинок в іспанії, Шрі-Ланці. Щодо Єгипту, то він також не надто популярний, адже сюди вигідніше їхати у вересні-жовтні. Тоді і цінова політика краща, і погодні умови сприятливіші. Така ж ситуація і з Об’єднаними Арабськими Еміратами...

Фінансовий бік відпочинку

Щоб відпочити за кордоном, потрібно мати доволі кругленьку суму. Часто люди рік, а то й два збирають гроші, щоб релакснути на іноземних курортах. Тому дуже часто визначальною у виборі відпочинку є саме вартість туру. «Ціна на відпочинок у чотиризірковому готелі Туреччини за системою «все включено» на 7 ночей для двох стартує від 600 доларів. Переліт зі Львова. З Івано-Франківська заберуть до Львова, доставлять. Переліт літаком забере 2 години, — інформує Юлія Турчин. — У Болгарії, відповідно, «все включено» може коштувати і 340 доларів, але це не те «все включено», що в Туреччині, і добирання автобусом забере два дні. Відпочинок для двох дорослих на 10 ночей в Чорногорії без харчування коштує від 800 євро».

Літній відпочинок за кордоном, за словами Юлії Турчин, — це переважно прерогатива молоді та сімейних пар з дітьми. Вони здебільшого обирають Туреччину, Єгипет, Грецію, іспанію, Таїланд. А от старші туристи віддають перевагу Болгарії та Чорногорії у вересні, коли вже немає надмірної спеки та сезонного ажіотажу.

Обережно: «гарячий» тур

Дуже часто перш ніж вирішити, куди поїхати, чимало іванофранківців досліджують простори інтернету на наявність «гарячих» турів. «Завжди люди приходять і кажуть: «Мені — «гарячий» тур». Але «гарячий» тур буває за день-два до вильоту, тобто ми не можемо шукати «гарячий» тур у серпні на вересень, — констатує моя співрозмовниця. — В принципі, чесно скажу, як таких «гарячих» турів у сезон не існує взагалі. Адже «гарячий» тур — це той готель, який не «продався», і якщо залишилося кілька місць на рейсі, то на нього знижують ціну, щоб розпродати все. Але зазвичай це три- чотиризіркові готелі, доволі примітивні. Або ж є невеликий відсоток «відказного» туру, коли люди бронюють собі заздалегідь готель і з якоїсь причини не можуть їхати. Мабуть, кожна країна має свою пору для «гарячих» турів. Наприклад, для Туреччини це травень-вересень, для Єгипту — жовтень-листопад, для Еміратів — зимовий період».

Тим, хто ще таки планує поніжитися на сонечку на заморських курортах, Юлія Турчин рекомендує вже активно зайнятися пошуком туру, адже з кожним днем попит на них збільшується і ціни ростуть.

Якщо ж говорити про відпочинок в Україні, то для того, щоб його спланувати, не потрібно йти до турагентств, адже все можна організувати само­стійно, вийде дешевше. Через анексію Росією Криму вже кілька років поспіль неабиякий попит мають Одеса, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя тощо. Дуже часто на вибір місця морського відпочинку в межах країни впливає наявність родичів, знайомих або ж традиція відпочивати в одному місці впродовж років.

Особливості відпочинку прикарпатців

Два літні місяці — позаду. Тож упевнена: чимало прикарпатців уже встигли організувати свій відпочинок. Як і де вони проводять свою літню відпустку, дізнавалися з перших уст.

Ігор ФІЛЬ, програміст:

— Нещодавно повернувся з Туреччини, їздили туди з дружиною на 7 ночей. На все про все витратили 950 євро, жили в п’ятизірковому готелі в Сіде, задоволені усім. Вперше відпочивали за системою «все включено», і вона має чимало переваг. Насамперед те, що тобі ні за що не потрібно переживати чи витрачати гроші, а просто насолоджуватися відпочинком, купатися в морі і засмагати. Загалом це відпочинок не з дешевих, але думаю, що проживання в готелі з такими ж умовами в Одесі обійшлося б нам значно дорожче.

Світлана ГАЙДУКЕВИЧ, продавець:

— Щороку їздимо з родиною на Одещину, в Кароліно-Бугаз, і робимо це вже впродовж десяти років. Тож завжди винаймаємо будиночок у тих самих людей, за ці роки вони вже стали нам як рідні. Море, сонце, релакс нічим не гірші, аніж за кордоном, і набагато дешевше. Хоча мені складно з чимось порівнювати, адже нікуди далі Одеси не їздила.

Андріана КОЗАК, підприємець:

— Цього року нарешті поїдемо відпочивати, я мріяла про це 12 років, відколи одружилася. Спочатку помандруємо до Яремча на 2 дні. Дуже хочу показати синові водоспад та чудові гірські краєвиди. Далі плануємо поїхати всією сім’єю до Одеси на 10 днів. Ще не встановлювали бюджету на цей відпочинок. Мій брат нещодавно повернувся з Одеси, відпочивав з дружиною та донечкою, витратив за 10 днів 8 000 гривень. Сподіваюся, і нам вдасться вкластися в цю суму. Дуже очікую поїздки на море, адже востаннє там була ще в дитинстві, так і зберігаю в пам’яті згадку про море вже впродовж 25 років. Сподіваюся, що незабаром у мене будуть нові морські спогади.

Надія СОЛТИС, пенсіонерка:

— Жартуєте? Море? Відпочинок? Ледве вистачає на прожиття, не те щоб їхати кудись відпочивати. Це ж не Європа, де люди на пенсії одразу починають активно подорожувати, пізнавати нові країни та насолоджуватися життям. Маю мрію — поїхати до Парижа, але, мабуть, вона так і залишиться нездійсненною.

Ольга ЗАПОТОЧНА, домогосподарка:

— Цього року відпочинок нам тільки сниться. Добре, що маю родичів у селі, тож відправила туди своїх дітлахів на все літо, їм там дуже подобається, і я за них спокійна, бо там живуть мої батьки. А самі з чоловіком «відпочиваємо» з пензликом та молотком в руках. Сподіваємося за два тижні закінчити усі ремонтні роботи і хоч на вихідні поїхати в гори з наметами. 

Оксана ГРЕЩУК, менеджер:

— Як ви провели це літо? Рукою (сміється). Це можна сказати про мене. На жаль, поїхати кудись на море цього року мені «не світить». Трохи сутужно з фінансами, та й недавно влаштувалась на нову роботу. Але на все треба дивитися з позитивом і шукати альтернативу. Не поїхала на море, зате є «зелене море» на селі. Засмага — прекрасна, плюс підтягнуте тіло. Та й взагалі після роботи в офісі з безкінечними дзвінками поїхати в тихе село, піти на город попрацювати — саме те, що треба. Працюєш фізично — не біда, зате голова відпочиває від усіх думок.

Юрій БРУС, студент:

— Планую їхати до Польщі, Чехії та Німеччини, відвідаю Вроцлав, Прагу, Дрезден, Берлін, Гданськ, Перемишль. Чи вплинуло впровадження безвізового режиму на вибір саме цих країн? Ні, абсолютно. Я не є прихильником біометричних паспортів, відповідно безвізового режиму, у мене є річна шопінг-віза, але й надалі не планую виготовляти біометричний паспорт, буду виробляти візу. Організовую поїздку самостійно, без допомоги тур­агентств. У цьому є кілька переваг, насамперед — фінансова. Крім того, коли подорожуєш самостійно, маєш більше вільного часу, бо не залежиш від інших туристів та гідів. Замовляв квитки на автобуси заздалегідь, буду мати 5 пересадок, витратив 50 євро. Загалом на цю дев’ятиденну подорож планую витратити 150 євро. На житлі значно зекономлю, бо хочу скористатися сервісом коучсерфінгу. Люди з усього світу викладають в інтернеті своє житло і пропонують жити у них безплатно, а це обмін досвіду, культури, мови. Обрав Східну Європу для подорожі тому, що недалеко, і наразі я не є досвідченим мандрівником, щоб подорожувати кудись далі. Тож потроху відкриватиму нові горизонти.