Літо на паспорт: де, як і за скільки зробити біометрику у Франківську


З оголошенням про безвіз українці масово ринулись оформляти біометричні закордонні паспорти. Ажіотаж обріс чутками, міфами та здогадками.

«Репортер» перевірив усе на власному досвіді.

Непідступний онлайн

Довга дорога почалася ще 11 червня. Сумнівів, що безвіз працює, вже не було. Інтернет розповів, що біометрику в Івано-Франківську можна оформити у трьох установах – Державній міграційній службі, ЦНАПі й ДП «Документ». Перші дві за паспорт у 20-денний термін просили 557 грн, а за терміновий – 810 грн, а остання – на 400 грн більше.

Найпривабливішим виглядав ЦНАП. І платити більше не хотілось і, що найбільш спокушало і чим найбільше пишалися в мерії, – це можливість зареєструватися на подачу онлайн. Але на практиці усе було не так просто.

На сайті ЦНАПу, виявилося, що вільних дат немає. А ще з’ясувалося, що онлайн можна зареєструватись лише на два тижні наперед. Після трьох днів безрезультатних постійних заходів на сайт почала розпитувати знайомих, які отримали паспорти ще до безвізу, як їм це вдалося. Один поділився лайфхаком – система онлайн реєстрації оновлюється опівночі, тоді можна встигнути зареєструватися. Так почалися опівнічні спроби. Кілька разів побачити на сайті ЦНАПу вільні дати все ж вдавалося. Але, як би швидко не вводила, а згодом просто копіювала раніше набрані з нотатника дані, зареєструватися онлайн не виходило.

Це вже потім у ЦНАПі пояснили, що все так складно, бо онлайн реєструють лише 12 осіб на добу.

У черзі на чергу

Витративши на боротьбу з онлайн реєстрацією два тижні, пішла перевіряти невіртуальні шляхи до біометрики.

О восьмій ранку під ДМС вже натовп і 30 людей. Без сумнівів – за паспортами. Хтось обурюється, розповідає, що з шостої приїхали, хтось смиренно чекає. «Розклади» пояснила старша жіночка з черги. Для початку треба «записатися в зошит» – стати в чергу, яку організували люди. Далі – щодня з 8.00 до 9.00 проводять перекличку, раз не прийшов – викреслюють. За тиждень ранкових походів до ДМС можна подати документи. Така перспектива не тішила. Та сама жінка порадила: «Йдіть у ЦНАП, там трохи довша черга, але щодня ходити не треба». А ще одна розповіла, що в «Документі» черг взагалі нема.

Але й під ДП «Документом» зустрічаєш з десяток людей. Тут розповіли – подати документи можна за один день, діє жива черга. А оскільки охочих платити на 400 грн більше не так вже й багато, то чекати тижнями не треба.

Поїздок за кордон не планувала, тому платити зайвих чотири сотні теж не хотілося – пішла у ЦНАП. Працівниця центру порадила прийти завтра о 8.30 під двері і записатись у чергу…

Назавтра о 8.10 під ЦНАПом – десь півсотні людей.

Після скандалів і криків у живих чергах, а також підозр у махінаціях працівників ЦНАПу, охочі отримати паспорти організували свою систему – список.

Тут не обов’язково приходити вдосвіта й чекати, можна прийти близько дев’ятої ранку. Черги нема – просто підходиш, питаєш людей, власноруч вписуєш ім’я та прізвище, запам’ятовуєш номер. А потім чекаєш. До прикладу, 30 червня я була у списку 2215, а документи в той день подавали люди від 1244 номеру. Тобто попереду було трохи менше тисячі. Як сказали у черзі, це орієнтовно близько двох тижнів. Та час від часу радили пильнувати, як рухається черга. Для цього не треба ходити до ЦНАПу, можна туди зателефонувати, а пізніше останній номер черги почали писати на листку та клеїти на фасаді.

«Паперову» чергу пильнує пані Марія. Жінка зголосилася зберігати у себе списки та щодня приходити під двері ЦНАПу й вести чергу. О 8.30 пенсіонерка відкриває листки і починає зачитувати номери в черзі. Кого називають, той стає до ще одної черги – за талонами на обслуговування у ЦНАПі. Процедура переклички триває півгодини.

Близько дев’ятої ранку до дверей ЦНАПу підходять двоє бійців «Муніципальної варти». «Спостерігати за порядком», – пояснюють.

О 9.00 двері відкриваються. У холі ЦНАПу чергу зустрічає керівник центру Богдан Питель. Власноруч із терміналу видає талони. Там вказаний точний час і стіл, за яким у вас приймуть документи. Видача талонів триває хвилин 20. Після того черги під ЦНАПом – як і не було. І так щодня.

Мінуси самоорганізації

На тиждень про чергу можете забути. А потім пильнуйте, бо буде як в мене. У четвер другого тижня очікування переді мною у списку, як сказали у ЦНАПі, було понад 300 осіб. Тобто десь на початку наступного тижня мала б отримати талон. Але не пощастило. По-перше, пані Марія «здала пост», і списки почали передавати щодня в інші руки. Вийшла плутанина, і 150 людей з черги вилетіли з неї, і я теж. Довелося ставати заново.

Цього разу очікування зайняло вже три тижні. Останній щодня заходила до ЦНАПу дорогою на роботу і цікавилась, яким номером завтра стартує черга. День перед подачею документів пішла у банк і заплатила адмінзбір. Це не обов’язково, можна оплатити його карткою в ЦНАПі, але пришвидшує процес подачі. Поки тривали плутанини з чергою, почалися затримки з виготовленням паспортів. Тому вирішила оформити терміновий, тижневий – за 810 грн.

З українським та закордонним паспортом, ідентифікаційним кодом та квитанцією 4 серпня отримала талон від ЦНАПу. Тут уже все було просто – приходиш на годину, що в талоні, віддаєш документи адміністратору, тут тебе фотографують, знімають відбитки пальців. Уся процедура зайняла 12 хвилин. А далі знову чекаєш. Цього разу на смс-повідомлення про те, що паспорт можна забрати. Моє прийшло 5 вересня – все!

Винен ажіотаж

Видавати паспорти у ЦНАПі почали у квітні. Місто за власний кошт закупило обладнання для чотирьох операторів. Три з них працюють на оформлення, один – на видачу. У понеділок і четвер, коли центр працює з 9.00 до 20.00, можуть обслужити до 80 людей. В інші дні, коли працюють з 9.00 до 16.00 – до 50. На 8 вересня ЦНАП оформив понад 5 тис закордонних біомет­ричних паспортів.

За словами Богдана Пителя, нині ажіо­таж дещо знизився, але перед ЦНАПом все одно черги, а підприємство, яке виготовляє документи, не встигає вчасно їх друкувати.

«ЦНАП до черг відношення не має. Але ми пішли назустріч людям, – каже Питель. – Черги виникли тому, що після оголошення безвізу громадяни масово в літній час, а це час ще й відпусток, почали звертатися. Як би ми не хотіли, у нас немає ресурсів, щоб приймати по 1000 людей щодня. Кілька місяців працювали без обіду. Якби зверталися лише ті, кому дійсно зараз пот­рібні документи, то черг би не було. Наприклад, у мене та моєї сім’ї біометричних паспортів немає».

Десять питань і відповідей

Де оформити? Державна міграційна служба (Гнатюка, 29), ЦНАП (Незалежності, 9), ДП «Документ» (Незалежності, 44).

Скільки коштує? Звичайний – 557, 32 грн, терміновий – 810, 32 грн. У ДП «Документ» на 400 грн більше.

Де платити? Заплатити можна при оформленні карткою через термінал. Щоб зекономити час, можна оплатити адмінзбір наперед у будь-якому банку. Реквізити треба взяти на сайті ДМС, ЦНАПу чи ДП «Документ».

Які папери потрібні? Український та попередній закордонний паспорти, ідентифікаційний код. Якщо сплатили адмінзбір наперед – квитанція.

Як подавати?

ДМС. Приходите близько 9.00, записуєтесь у чергу. Десь тиждень щодня приходите вранці на перекличку – подаєте документи.

ДП «Документ». Приходите протягом дня. Жива черга. Час залежить від кількості охочих, приблизно – 1,5-2 години. За день справитесь точно.

ЦНАП. Приходите близько 8.30. Питаєте, де списки, щоб записатися в чергу. Запам’ятовуєте свій номер. Далі щодня слідкуєте за тим, як рухається черга – дзвоните в ЦНАП, або дивитесь номер на фасаді цент­ру. Радимо пильнувати, бо багато людей записуються у чергу, але потім не приходять. У черзі доведеться чекати 2-3 тижні.

Скільки чекати на отримання паспорта? Нині затримка з виготовленням термінових документів – місяць, нетермінових – півтора-два.

Чому виникли затримки? На це є кілька причин. По-перше, через впровадження безвізу українці масово ринулись виготовляти паспорти. Інколи і близько не плануючи їхати за кордон. Друга причина – літо, сезон відпусток, коли й так збільшується кількість охочих отримати закордонні паспорти. По-третє, документи виготовляє лише «Поліграфкомбінат «Украї­на». Нині підприємство, попри те, що закупило додаткове обладнання, не встигає друкувати паспорти.

Чи можна пришвидшити процес отримання? Якщо у вас є нагальна потреба отримати паспорт, то у ЦНАПі пропонують написати заяву, в якій пояснюєте причини. Заяву з документами передають до ДМС, там вирішують, чи друкуватиметься документ першочергово. Причиною для написання заяви можуть бути заброньовані квитки, готель, запрошення іноземних установ чи довідка про поїздку на лікування. Гарантувати, що документ вдасться отримати швидше не можуть – на розгляд ДМС.