Локація "Танець": “Дуель. соло” / “Dive”


18 червня о 17:00 в ляльковому театрі у рамках фестивалю Porto Franko на локації "Танець" відбудеться - “Дуель. соло” / “Dive”

Перформанс “Dive”. Автор та виконавець – відомий латвійський хореограф та перформер Dmitrijs Gaitjukevičs.

“Dive” – занурення в стан, близький до коми. У стан, коли бачиш і помічаєш кожну деталь, дрібницю. Коли час тягнеться вічно. Стан, коли перед людиною є світло і вона обирає залишити цей світ або залишитися в ньому. Робота досліджує стан тіла і руху, стан концентрації і поведінку думки. Занурення в самого себе, дослідження самого себе.

У цій виставі дуже важлива ідея спростувати стереотипи слова «смерть» і показати її не як щось жахливе і болісне, а зовсім навпаки, як щось дуже красиве, спокійне, неминуче, але приємне і навіть – довгоочікуване.

Герой вистави “Дуель. Соло” одержимий ідеєю самовдосконалення, яке перетворюється на нав’язливу ідею переваги над іншими. Очевидно, що у нього є багато думок і припущень, які, як йому здається, ведуть до переваги над опонентами. Всі ці думки тим чи іншим чином проявляються у його діях. Ідея переваги тут доведена до абсурду, який неминуче веде до руйнування. Герой Антона Овчіннікова спочатку «освоює» стілець, поперемінно застигаючи в різних гордовитих позах, повільно переходячи до дивних і незручних рішень. Незадоволений стільцем, він перефарбовує його в блакитний колір, тут же, по свіжій фарбі, сідає, заново перебираючи пози (і неминуче забруднивши блакитним сорочку і штани), продовжує деструктивний акт, спилює одна за одною ніжки стільця, на якому при цьому, до останнього намагається всидіти. Чим закінчиться боротьба з уявними супротивниками?

Антон Овчінніков – засновник фестивалю сучасного танцю «Точка перетину» (Київ – Харків – Херсон), проекту АРТІЛЬ спрямованого на підтримку молодих хореографів сучасного танцю і допомогу у створенні робіт для професійної сцени. З 2010 – до сьогоднішнього дня: засновник та директор Міжнародного фестивалю сучасного танцтеатру «Zelyonka Fest».