Львівська фірма хоче видобувати нафту та газ на двох прикарпатських родовищах


Держгеонадра просить Івано-Франківську обласну раду погодити видачу двох спецдозволів на геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти, газу й конденсату для ТОВ «ЗАХІДНАДРАСЕРВІС».

Мова йде про дві площі - Гаврилівську (Богородчанський, Надвірнянський, Коломийський та Тисменицький райони) та Мостище-Крехівецьку (Долинський та Калуський райони, а також Львівська область). 

Про це на комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування повідомив заступник начальника управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА Андрій Пліхтяк, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Чиновник зауважив, що на Гаврилівській площі компанія вже вела перемовини з місцевими щодо соціально-економічної участі у розвитку села. І, в принципі, місцеві не проти. Водночас голова комісії Андрій Левкович зауважив, що компанія місцева, без засновників-регіоналів і вже працює в області на інших об'єктах. Тож запропонував рекомендувати депутатам на сесії підтримати це питання.

Натомість депутат-свободівець Ігор Шевчук поцікавився, чи може управління екології надати документальне підтвердження, що місцеві не виступають проти розробки цієї території.  Пліхтяк зазначив, що сьогодні надати їх не може, втім, можуть підготувати на сесію. А член комісії Оксана Тебешевска зауважила, що там мова не йде про одне село, адже і одна, і друга площа охоплює одразу кілька районів. Тож запропонувала виносити питання на розгляд депутатів, якщо будуть подані документи про соціально-економічну участь та згоду селян.

Натомість голова комісії акцентував на тому, що Держгеонадра можуть зараховувати це як мовчазну згоду при відсутності реакції обласної ради. Тож впевнений, що треба виносити на розгляд депутатів. Втім, Шевчук зауважив, що Держгеонадра дають 90 днів для реакції облради. Тож форсувати питання не варто і можна буде його розглянути на наступній сесії, післят того як всі необхідні документи вивчить їхня комісія. 

У підсумку, після дискусії, комісія вирішила рекомендувати депутатам надання спецдозволів ТОВ «ЗАХІДНАДРАСЕРВІС»: п'ятеро депутатів – за, два – утрималось. Але, за умови, що на сесію буде подано документи щодо соціально-економічної участі у розвитку сіл. Також депутат Михайло Якимчук запропонував запросити на сесію очільників сіл, на теториторії яких компанія хоче видобувати нафту й газ. Мовляв, щоб вони могли підтвердити прикарпатським обранцям, що місцеві громади не проти.

Тож, чи отримає фірма спецдозволи тепер залежить від депутатського корпусу. Слід зауважити, раніше Львівська обласна рада вже погодила надання дозволу цій компанії на своїй території Мостище-Крехівецької площі.

За інформацією ЗМІ, кінцевим бенефіціарним власником “Західнадрасервісу” є львівський бізнесмен Зіновій Козицький, який окрім видобутку нафти і газу займається будівництвом сонячних та вітроелектростанцій на Львівщині та Прикарпатті.