Львівські злочинці пограбували кілька квартир на Прикарпатті


Гроші, прикраси, парфуми, годинники, телефони та безліч інших цінних речей викрадали невідомі з квартир тернополян. Впродовж чотирьох місяців від невідомих потерпали жителі обласного центру.

Правоохоронці Тернополя вийшли на слід підозрюваних. Тривалий час вони стежили за зловмисниками.

Піймали групу квартирних злодіїв правоохоронці у листопаді. За словами Олександра Богомола, начальника Головного управління Нацполіції краю, це - троє чоловіків. Вони кілька місяців тероризували жителів Тернопільської та інших областей. Наразі слідчі підтверджують їхню причетність  до п'яти квартирних крадіжок в Тернополі та двох на Івано-Франківщині.

Усі затримані - мешканці Львівської області. За їхніми плечима не одна крадіжка. Про це свідчить, кажуть слідчі, вилучені у них речі, а також і інші докази.

Перші факти правоохоронці зафіксували ще у червні 2016 року, - розповідає Юрій Барабан, старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління ГУНП в Тернопільській області. В крадіжках слідчі помітили характерну особливість та схожість - усі помешкання були обікрадені шляхом підбору ключів до замків.

- Зловмисники проникали у квартири та викрадали гроші, все, що дорого коштує і легко можна винести - дорогі годинники, ноутбуки. Викрадали вони і дороге спиртне та духи дорогих марок.

Оперативники Нацполіції вийшли на слід зловмисників ще у вересні. Впродовж тривалого часу вони збирали доказову базу та опитували свідків. 

- Сума збитків від п'яти крадіжок, вчинених цією групою осіб сягає 200 тисяч гривень. З однієї квартири вони винесли речей на 130 тисяч. Але це не остаточні суми збитків, оскільки слідчі перевіряють і схожі факти крадіжок, вчинених на території області аналогічним способом проникнення в квартири. Тому сума може зрости. 

За словами заступника начальника управління кримінальної поліції ГУНП в Тернопільській області Михайла Шмиглика, львівські крадії ретельно підбирали квартири. Вони обирали житло в новобудовах, де мало мешканців і люди між собою не знайомі. Підбір стосувався і замків.

- Дивилися на замки серцевин - переважно китайські, які легко відкривалися відмичками, замовленими через інтернет. Дані крадіжки вчинялися зранку до обіду. Коли люди були на роботі, особи заходили у під'їзд та шукали жертву. 

Наразі крадіям оголошено підозру у вчиненні кількох злочинів. Тернопільський міськрайонний суд їм обрав міру запобіжного заходу - цілодобовий домашній арешт. Їм інкримінують статтю 185 частина 3 ККУ - крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до шести років.

 Внформує Сектор комунікації ГУНП  Тернопільської області.