Лицарі зійдуться у Галичі


Лицарські бої, кінні виступи та мотопробіг – цьогоріч місто Галич святкує свою 1120-ту річницю. На відзначення цієї дати підготували чималу програму, що захоплюватиме публіку. Серед низки заходів є і фестиваль «Галицьке лицарство».

Місту такого бракує

8 та 9 вересня у Галичі відбудеться фестиваль історичної реконструкції «Галицьке лицарство», який організовують у рамках святкування 1120-річчя міста, пише Галицький кореспондент .

Минулого року обласна рада прийняла програму щодо відродження Давнього Галича. Разом її формували Національний заповідник «Давній Галич» та ряд громадських організацій. «Галицьке лицарство» – один із заходів тієї програми. На проведення фестивалю облрада виділила 135 тис. гривень. Та, як кажуть організатори, цих коштів мало. Тому вони планують також залучати допомогу меценатів та позабюджетні гроші.

Координатор ГО «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович розповідає, що «Галицьке лицарство» стане родзинкою святкування Дня Галича, бо в області такого ще не робили, а місту цього якраз бракує. А керівник ГО «Наш Захід» Володимир Гергелюк додає, що головне, що вони підготували для глядачів, – турнір історичної реконструкції. 

Лицарський турнір

Учасники лицарського турніру змагатимуться між собою у різних категоріях – будуть судді і будуть переможці. Гергелюк пояснює: щоб стати «лицарем», потрібно мати певні навички. Важливо наносити удари і зброєю, і щитом, і навіть застосовувати рукопашний бій та підніжки.

Вся зброя – справжня, не автентична, але зроблена ковалями за старовинними технологіями. Тому організатори наголошують, що це будуть реальні бої зі своїми правилами. Наприклад, не можна бити мечем на проріз, щоб серйозно не травмувати суперника. Ще одне з правил: бій зупиняють, коли супротивник падає на коліна. «Є багато нюансів, і все це ми побачимо у вересні», – інтригує пан Володимир.

Участь у боях братимуть команди не тільки з Прикарпаття, а й з цілої України та навіть з Молдови. Вже зголосилося близько десяти команд. До речі, в Україні схожі змагання проводяться часто, але в Івано-Франківській області це буде вперше. Раніше у нас влаштовували тільки показові виступи.

Керівник клубу історичного фехтування Сергій Клочко з Харкова розповідає, що коли вони дізналися про фестиваль у Галичі, то вирішили, що це дійство без них не обійдеться. «Наша команда має великий досвід організації фестивалів історичної реконструкції, і ми відразу згодилися допомогти організаторам щодо бойової складової «Галицького лицарства», – зазначає пан Сергій.

Для проведення такого фестивалю обрали Галич, бо він був столицею Галицько-Волинського князівства. Зараз це місто потребує великої промоції, перед всіма стоїть питання, як залучити туристів та інвесторів. «Галич має великий потенціал: археологія, історія, замки. Але треба, щоб більше людей дізналося про це місто», – пояснює керівник ГО «Наш Захід». Володимир Гергелюк додає, що саме цей фестиваль покликаний притягнути побільше гостей з області та України.

Широка програма

Крім лицарських боїв, на жителів і гостей Галича очікують кінні виступи, мотопробіг, фаєр-шоу. Всі охочі матимуть можливість насолодитися цікавими видовищами, спробувати давню галицьку кухню, взяти участь у майстер-класах.

Розважати гостей будуть колективи з історичної реконструкції, вечірню програму представлятимуть етно-рок-гурти та діджей. Зокрема, організатори запросили відомий франківський гурт «Familia Perkalaba».

На фестивалі функціонуватиме ярмарок старовинних промислів та відбуватиметься лучний турнір. З оглядового майданчика біля східної вежі Галицького замку стартуватимуть екскурсії по Давньому Галичу на кінних візках.

Крім того, організатори підготували ще один сюрприз. На Старостинському замку планують показати неооперу-жах «Гамлет» Івано-Франківського драмтеатру. Сергій Адамович пояснює, що твердиню використають як декорацію, а саме дійство буде відбуватись на великій площі.

Влаштують на 1120-ту річницю Галича і низку інших заходів. Наприклад, відбудеться презентація всіх історико-культурних заповідників Міністерства культури та їхньої спадщини. Зокрема, Національний заповідник «Хортиця» готує якийсь сюрприз. Минулого разу вони привезли козаків, які відтворювали бої на шаблях, а що покажуть цього разу – невідомо. Тримають у секреті свої програми й інші заповідники, але відомо, що до Галича приїдуть представники від фактично всіх пам’яткоохоронних установ України.

«Ми це робимо, щоб показати, що ми єдина держава, і для того, щоб Галич не забувався», – підсумовує генеральний директор заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин.