Лише чотири прикарпатські лікарні підписали договори з НСЗУ


Медзаклади, які уклали договори з Національною службою здоров'я України, з липня фінансуватимуться за новою моделлю.

А саме, отримуватимуть щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожного пацієнта, з яким лікарі цього закладу підписали договір. Водночас розмір виплати на молодих людей та людей похилого віку суттєво відрізнятиметься з урахуванням збільшення кількості звернень у зв’язку з віковими особливостями.

Наразі в Україні договори з НСЗУ уклали 149 медзакладів первинки у 22 областях. Серед закладів першої хвилі - усі заклади Києва, кількох обласних центрів — Вінниця, Полтава і Черкаси — та великих міст — Кривий Ріг і Кременчук. На них у другому півріччі буде виділено близько 1,5 млрд грн. Інші заклади охорони здоров’я, як і раніше, будуть надалі фінансуватися через механізм субвенції.

На Прикарпатті договори підписали лише чотири лікарні - у Калуші, Тлумачі, Коломиї та Брошнів-Осаді, інформує Бліц-Інфо з посиланням на перелік НСЗУ.

З 1 липня вони почнуть працювати за новими правилами. Вперше сімейні лікарі, терапевти і педіатри мають чіткий перелік послуг, які вони мають надавати, а держава оплачуватиме ці послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.

Наприкінці липня Національна служба здоров’я оголосить наступну хвилю підписання договорів із закладами, що надають первинну медичну допомогу. Для того, щоб підписати договір з НСЗУ та отримувати фінансування за новою моделлю, медзаклади мають стати комунальними некомерційними підприємствами, підключитися до електронної системи охорони здоров’я та підписувати декларації пацієнтів про вибір лікаря первинної медичної допомоги. До кінця року договори мають підписати усі заклади первинки.