Любця Чернікова: Гарно вбиратися треба щодня


Любця Чернікова народилася, вчилася (на добре та відмінно), живе і працює в Івано-Франківську. На дизайн одягу в ПНУ ім. Стефаника вступила випадково, хоча шити вміла змалку і їй це завжди подобалося. Навчання закінчила в 2008-му, першу колекцію створила в 2009-му, але початком власної справи вважає 11 лютого 2010 р., коли отримала ключі від майстерні. У липні 2012 р. відкрила свою крамницю в Івано-Франківську, в «Бастіоні», який вважає енергетичним місцем.

Журналіст “Галицького кореспондента” розпитав дизайнерку про її справу, творчість, ставлення до життя.

– Як народився бренд “Чернікова”, коли виникла ідея зробити власну колекцію?

Ідея зробити першу колекцію виникла ще влітку 2009-го, після роботи в одному з місцевих ательє. Я зрозуміла, що маю ідеї і хочу їх втілити в реальне життя. Тоді в мене не було замовлень, помічників, своєї студії, я все шила в себе вдома сама.

Перша колекція була проста і стримана, хоча ті моделі в нас замовляють дотепер. Мабуть, під час виконання тої першої творчої роботи і були зроблені перші кроки зі створення бренду “Чернікова”, хоча фантастичних планів на майбутнє ще не було, просто хотілося творити і насолоджуватися цим. Було приємно, коли люди почали цікавитися першими сукнями, сорочками та пальто і замовляти їх.

– Знати, що ти хочеш зробити – одне, а відчути, що ти вже можеш це зробити –  інше. Розкажи про своє становлення.

Я завжди знала, що можу зробити щось потрібне для цього світу і гарне. Інша справа, що я не завжди знала, як, якими методами і який саме це шлях. В будь- якій роботі важливе практичне бачення, як робиться та чи інша річ “на хлопський розум”, саме процес виконання, а не смішна інститутська теорія. Де мені бракувало знання, я шукала відповіді в інтернеті, спеціалізованих книжках та питала підказок у досвідченіших у цій справі людей. Головне – бажання знати, розуміти та робити, а відповідь і бачення з’являються або відразу, або з часом.

– Є досить логічна думка про те, що перша колекція – це добре, але висновки можна робити лише після другої-третьої…

Звичайно, що висновок про результати праці дизайнера варто робити після тривалого періоду його творчості та кількох серйозних проектів. Потрібен час, щоб випрацювати свій стиль і довести, що створений продукт має право на існування. Мої речі почали замовляти й одягати одразу ж, як вони з’явилися на світ Божий, але тільки з часом я зрозуміла, що моя творчість людям потрібна.

– Що найважливіше в моді? Для мене, наприклад, це момент “носибельності” і краси. Які критерії у тебе?

Мода має багато цілей, окрім художньої. Я покладаюся на свій смак і бачення. Але функціональність – це також дуже важливо. Бо яким би фантастично прекрасним і цікавим одяг не був, він має ще бути зручним і практичним. На це ми звертаємо увагу при проектуванні, бо хочемо, щоб люди носили його довго і з радістю.

– Про що має “говорити” одяг на людині?

Одяг на людині має “говорити” те, що хоче вона сама сказати про себе. На мою думку, гарно вбрана людина – це та, яка гармонійно поєднала свій внутрішній світ з зовнішнім виглядом. І це не тільки одяг, а цілий образ – хода, постава, жести, міміка, може, ще макіяж, зачіска, аксесуари. І їй у цьому всьому має бути комфортно. Вона має бути собою, тоді це справжня краса для мене.

– Яку роль відіграє одяг у твоєму житті?

Для мене це предмет творчості і самореалізації. Я це люблю вивчати, аналізувати, люблю працювати з цим. Люблю відчувати це. Також завжди раджу самому обирати собі стиль, а не дозволяти його собі нав’язувати.

– Найдорожча річ, яку ти шила?

Пальто з колекції “Бо.Любов”. 8500 грн. На пошиття цього виробу було використано багацько дорогої тканини, і воно вишите ціле, вздовж і поперек, тому трохи коштує.

– Твій улюблений колір?

Жовтий, фіолетовий, зелений. Або поєднання червоного з синім. Або поєднання червоного з голубим.

– А улюблена музика?

Люблю “Pink Floyd”, “A Perfect Circle”, “Queen”. Дуже люблю “Кому вниз”, “Перкалабу”. Люблю ще наживо слухати цимбали або грати на них.

– Могла б ти назвати три кити, на яких тримається успіх будь-якого дизайнера?

Естетика, функціональність і вартість. Тут треба завжди балансувати. Річ, у моєму баченні, має бути гарною, якісною і відповідати своїй вартості.

– Якщо коротко, українська мода – яка вона? Яка в неї душа?

Поки що дуже різна, але коли постане, буде фантастичною!

– Чи впливає освіта, начитаність на моду і стиль? Як саме?

Звісно, впливає! Більшість наших клієнтів – люди освічені та дуже цікаві як з точки зору стилю одягу, так і за родом своєї діяльності.

– Якби ти давала поради дівчаткам-підліткам, які хочуть стати модельєрами, то що б порадила насамперед?

Дівчаткам, які хотіли б стати дизайнерами, я писала окремий пост у “Фейсбук”. Це була стаття про наполегливість і працелюбність. Про те, що дизайн одягу – то не пензлики, метелики, паєтки, а постійна важка праця. Хоча це моє бачення і мій шлях. Поки я доросла до змоги займатися творчістю, мені довелося шити і робити багато речей, які не мають відношення до того.

Довший час багато енергії доводилося віддавати не творчості, а створенню команди та вихованню кожного з її елементів. Робота керівника – не для мене, я не завжди маю сили збирати колектив до гурту та вести його за собою у світле майбутнє. Тішуся з того, що тепер у мене є достойні, надійні помічники, я їх люблю, ми разом тепер “Чернікова”, хоч це і моє прізвище.

Також мені довелося побувати на всіх ланках виробничого процесу і досконало у всьому розібратися, і на це також потрібен був час. Отож, дівчаткам раджу терпіння, наполегливості і впертості. Працюйте з любов’ю!

– У багатьох дизайнерів за роки роботи вимальовується фірмовий образ. Скажімо, дівчина від “Сhristian Dior”, або дівчина від “Dolce&Gabbana”. Деякі українські дизайнери також дотримуються такої концепції. Чи вималювався у вас образ дівчини від “Чернікової”? Чи навпаки – ти намагаєшся робити різні колекції?

У нас є свій випрацюваний стиль, впізнаваний. Та щоразу в кожній новій колекції ми намагаємось опанувати ту чи іншу нову техніку, концепцію або створити новий образ.

Образ дівчини від “Чернікової” – це щаслива, приваблива, активна людина. Не має значення, чи це юне розхристане дівчисько, чи це молода пані, а чи поважна мама. Основне – щастя! Це людина, яка відчуває себе живою та почувається на своєму місці в житті. Це наш праобраз. Коли ми щасливі, ми не молимося на дівчат від “Сhristian Dior” або “Dolce&Gabbana”, ми молимося Богові про наступний щасливий день.

– Ти любиш подорожувати, чи має це якийсь вплив безпосередньо на творчість?

Подорожувати дуже люблю. Люблю природу, гори, скелі, річки, моря, океани та озера! Кожна нова подорож – то нові враження, досвід та емоції. Це дає натхнення на нові звершення і досягнення. Після поїздок шалено хочеться працювати, творити та жити!

Коли у подорожі я починаю потрошки скучати за рідною домівкою, я вже є шалено натхненна і уявляю зі смаком, які саме речі ми будемо шити, які зміни у творчому процесі відбуватимуться, я з вокзалу хочу йти зразу в майстерню!

– На твою думку, на якому етапі зараз українська мода у світовому контексті?

Минулого року “Vogue” назвав українську вишиванку найгарячішим трендом сезону, і це круто! Думаю, надалі все в наших руках.

– Дизайнер має рефлексувати на соціально-політичні події, які сколихнули країну, чи все ж таки відсторонитися лише у творчість?

Для мене творчість ніяк не пов’язана з соціально-політичними подіями. У мене натхнення йде зсередини, з мене, а не з довколишніх подій. Я занурена у мистецтво одягу незалежно від зовнішніх обставин. Хто працює інакше – це виключно його вибір. Засмучують тільки ті, хто на трагічних для країни подіях робить собі бізнес. Але, на мою думку, такі методи працюватимуть недовго, бо все повертається сторицею.

– Який стиль тобі найближчий?

Етніка будь-якої країни. А ще краще – наша рідна.

– Розкажи детальніше про свою останню колекцію, як ти її створювала?

Наша остання колекція – “Сьогодні”. З коноплі та оксамиту з мотивами борщівської вишивки. Ці мотиви ми використовували вперше. Колекція велика та яскрава, побудована на контрасті кольорів чорного та білого і тканин простої старовинної коноплі та вишуканого оксамиту.

В мене давно був задум попрацювати з борщівською вишивкою, та все не було нагоди чи то натхнення. Тим паче, багато дизайнерів використовують її, а мені не хотілося зливатися з загальною масою, хотілося подати її так, як я це бачу.

Ця колекція була досить простою, бо вишивка гарна, кольорова гама барвиста, контраст чорного і білого виглядає ефектно, тканини цікаві. Більше люблю колекції, де все важко – де багато кольорів, фактур, мотивів вишивки, складних тканин та фасонів. Де всього багато і важко зібрати це у непорушну композицію, яка приємна для споглядання.

– Чи є у тебе зараз якась сформована ідеологія, яку ти хотіла б донести своїм клієнтам? Якими ти їх бачиш?

Ідеологія, яку я прагну донести клієнтам, полягає в тому, що вишитий одяг можна і треба вбирати частіше, ніж на Великдень і Різдво. Так само, як ходити до церкви і молитися. Гарно вбиратися треба щодня, бо ти не знаєш, скільки житимеш, і немає більшого свята для мене, ніж свято Сьогодні – свято теперішньої миті. Саме зараз відбувається життя, тому треба все найкраще і найгарніше вдягати зараз, не чекаючи нагоди. Так само їсти, любити, товаришувати, працювати, проводити час – все з Любов’ю і в цю мить.

– Ти потрапила у достойний список українських дизайнерів, одяг яких носять за кордоном. Розкажи трішечки про це, хто твої клієнти за кордоном, з яких країн?..

У нас багато закордонних клієнтів, та я не знаю їх всіх добре. У мене вже немає такого щільного контакту, як раніше, з замовниками. Часто замовлення приймаються через електронку або з сайту, тому я маю уявлення тільки про географію наших замовлень, і вона щоразу ширша. Досить часто клієнтами з-за кордону є українці за походженням, але нерідко це просто пересічні люди, що знайшли нас на теренах інтернету. Дуже приємно, коли люди з ближніх європейських країн приїжджають до нас замовляти одяг. Нещодавно нашим клієнтом був хлопець з Будапешта, який замовляв собі та дівчині верхній одяг – куртку та пальто з колекції “Висновок”. Коли речі були готові, він сам приїхав їх поміряти та забрати.

– Що ти ні в якому разі не одягнула б?

Куртку від дощу, що промокає, а також ніколи не одягатиму більше трекінгові мешти, що гризуть п’ятки.

– Від чого залежить відчуття смаку і стилю?

Від музики нашого серця! (Сміється.) Не знаю, якщо чесно. В мене є якась уява, і я це якось бачу і розумію. Не вважаю, що це моє досягнення, це Бог творить моїми руками. Знання, які я здобуваю у процесі виконання, просто допомагають краще це витягнути з голови.

– Яка зараз твоя найамбітніша професійна мрія?

Зараз розповім. Сидить безробітний маляр на березі річки, ловить рибу і дивиться на новозбудований масив. Тут ловить золоту рибку і загадує одне-єдине бажання: “Хочу побілити ці всі новобудови! Сам!” Так от, моя професійна мрія не стосується ні побілки стін, ні ловлі золотих рибок. Все інше – простір для творчості!