Любов до смерті


Івано-Франківськ ще не встиг оговтатися після резонансного вбивства болгарської студентки Еля Зії Дишлі. Вона пропала 31 травня після сварки зі своїм співжителем Ельдаром Астановим, студентом з Туркменістану. А майже через два тижні, 12 червня, її тіло знайшли далеко від обласного центру у валізі на дні глибокого озера.

Хоча сусіди й повідомили слідчим, що у той злощасний вечір з квартири, де мешкали студенти, було чути крики і, можливо, мала місце жорстока бійка, до останнього моменту в причетність хлопця до зникнення дівчини не вірив ніхто, пише Галицький кореспондент.

Еля Зія Дишлі навчалася на стоматологічному факультеті ІФНМУ, була зареєстрована в гуртожитку, але фактично проживала у квартирі на  вул. Гарбарській разом зі своїм хлопцем. Подруги розповідали, що у пари часто бували сварки, які закінчувалися бійками. Проте цього разу дівчина планувала розірвати стосунки. Сусіди розмовляли з хлопцем у той вечір і бачили дівчину без свідомості, та Ельдар сказав їм, що дівчина прийшла додому п’яною…

Тієї трагічної ночі студентку бачили востаннє. Однак шукати її розпочали лише 5 червня, що ускладнило роботу поліції. Друзі та родичі губилися в роздумах, куди ж могла зникнути дівчина. Одні стверджували, що вона була травмована після бійки і не могла піти сама, а інші переконували, що хлопець любить її та не міг їй нашкодити.

У коментарі журналістам «МІСТА» брат болгарки Осман Дишлі сказав, що не здогадується, де може бути сестра, – поліція шукала вже скрізь. «Я (і поліція також) спілкувався з її подругою зі сходу України. Вона сказала, що нічого не знає. Вона навіть свідчила у поліції, що не бачила Еля Зії. Я знав, що на Донеччині в сестри є подруга, думав, вона там», – додав він.

Крім цього, Дишлі заявив, що не вірить у те, що до зникнення його сестри не причетний її хлопець. Мовляв, той міг і збрехати, даючи покази. «Раніше ми не бачилися, тільки тепер познайомилися. Я питав його, як це відбулося, що сталося. Він розказував те, що ви вже знаєте зі ЗМІ. Нічого такого, що насторожило б, не казав. Але і нічого конкретного не сказав… Думаю, бреше, але я не впевнений на сто відсотків. Я його не знаю. Тільки перший раз бачив», – розповів Осман.

Під час обшуку на квартирі Астанова правоохоронці не знайшли суттєвих доказів злочину, лише краплю крові. Натомість виявили наркотики, але нічого, що свідчило б про вбивство.

Страшна знахідка

Тіло болгарки знайшли 12 червня, майже через два тижні після її зникнення, аж на Рогатинщині. Поліція повідомила, що валізу з тілом було скинуто в озеро, відоме своєю глибиною. Пізніше в лісопосадці на Городенківщині, за 50 км від обласного центру, були знайдені й особисті речі студентки: наплічник, ланцюжок, телефони тощо.

При огляді тіла одразу стало зрозуміло, що дівчину сильно побили, а її труп намагалися заховати на дні озера. У валізі разом з тендітним тілом студентки було кілька великих каменів. У поліції переконані, що озеро було обране вбивцею з надією на те, що тіло швидко не знайдуть, а відтак не зможуть й упізнати.

Правоохоронцям також вдалося встановити, що підозрюваному допомагав один місцевий мешканець – Ельдар не водить автомобіль, тож не міг відвезти тіло самостійно.

«При доставці в морг люди упізнали, що це вона. Зараз порушене кримінальне провадження, затримано особу, яка підозрюється у вбивстві. Громадянин Туркменістану поміщений в ізолятор з подальшим обранням міри запобіжного заходу. Ведеться слідство», – повідомив тоді заступник начальника Нацполіції в області Володимир Гаврилаш.

Негайний розтин показав, що дівчина загинула від удару по голові важким, тупим предметом, ймовірно, дерев’яним. Встановлено, що смерть настала внаслідок набряку та стиснення головного мозку, крововиливу, перелому кісток черепа та закритої черепно-мозкової травми. Також у студентки були зламані нога та рука.

«Як доводить особиста практика, руками, кулаками побити людину так сильно неможливо», – зазначив на брифінгу після знайдення тіла начальник кримінальної поліції Ігор Баб’юк.

Про те, що тіло вдалося знайти, затриманий наступного дня туркмен дізнався з преси. Вночі його вже допитували правоохоронці, а біля відділку чекали друзі, які не могли повірити у те, що трапилось.

Головний підозрюваний

Астанов запропонував правоохоронцям нову версію того, що сталося. Мовляв, дівчина була «під наркотиками», лягла з ним спати, а на ранок тихо зникла. Зранку він прокинувся і не знайшов її вдома. Однак пояснити, чому він одразу не повідомив у поліцію про зникнення коханої, хлопець не зміг.

До затримання Ельдар спілкувався з журналістами і навіть готувався брати участь у ток-шоу, присвяченому пошукам його дівчини. На зйомках він водив журналістів до ворожки і стверджував, що не знає, де його кохана. Коли ж хлопця помістили у слідчий ізолятор і суд обирав йому запобіжний захід, свідчити у присутності преси він відмовлявся.

Під час суду зринула нова інформація. Буцімто під час вечірньої сварки дівчина кричала і намагалася вистрибнути з вікна, потім лягла спати та нікуди не зникала, але зранку хлопець знайшов її на ліжку мертвою. Він намагався врятувати дівчину, робив штучне дихання і від цього, як переконував адвокат, у мертвої могли зламатися ребра. Те, що смерть могла настати від удару по голові, головний підозрюваний заперечив.

Як тільки Ельдара Астанова затримали, до поліції почали телефонувати з посольства Туркменістану та запевняти, що дії правоохоронців незаконні, намагаючись «витягнути» хлопця. Пробували полегшити і його перебування тут: замість утримання в СІЗО просили суд залишити підозрюваного під домашнім арештом з носінням електронного браслета. Пізніше адвокат підозрюваного Тетяна Булін-Соколова повідомила, що вони планують подати апеляцію, адже хлопцеві можна обрати і м’якший запобіжний захід.

Багато його знайомих досі не вірять, що Ельдар є вбивцею. Зараз підозрюваний перебуває у слідчому ізоляторі, а в поліції чекають результатів експертизи. Як повідомила речник ГУ НП в області Мирослава Белдик, незабаром стане відомо, коли саме і як померла дівчина. Відтак справу розглядатиме суд. Якщо туркменського студента визнають винним у вбивстві, то йому попередньо загрожує від 7 до 15 років позбавлення волі.