Люди помирають на роботі – на Прикарпатті часто травмуються “занадто досвідчені” працівники


У середу, 22 листопада, у Франківську обвалилася стіна, через що загинув один із робітників. Минулого тижня на ПАТ «Івано-Франківськцемент» загинув 35-річний чоловік. На нього впала будівельна конструкція, і травми виявилися несумісними з життям.

На жаль, це не перший такий випадок на Прикарпатті, пише Репортер.

У 2017 році в Івано-Франківській області зареєстрували 71 випадок виробничого травматизму, сім із них – смертельні. Ці цифри озвучують в обласному управлінні Держпраці, саме вони займаються розслідуваннями.

Як розповів заступник начальника управління Руслан Мазур, нещасні випадки, які трапляються на підприємствах, поділяють на легкі (коли робітник втрачає працездатність на один день), важкі (якщо лікарняний становить більше одного дня) і смертельні. Залежно від кількості потерпілих ще є поділ на поодинокі та групові.

«Легкі випадки підприємства розслідують самостійно, – пояснює Руслан Мазур. – Для цього створюють комісію, куди входить інженер з охорони праці, представники фонду соціального страхування та профспілки або трудового колективу. Коли ж трапляються тяжкі випадки чи смертельні, то розслідуванням займається управління Держпраці. Тож із 71 ми розслідували 47».

Ситуації трапляються різні. Деякі зовсім неможливо спрогнозувати, наприклад, ДТП. Так, біля того ж цементного заводу в Ямниці працівника ПАТ «Івано-Франківське спеціалізоване управління механізації будівництва» збила автівка. І хоча чоловік був одягнений у світловідбиваючу форму, життя вона йому не врятувала.

А на підприємстві «Європа Транс Агро» внаслідок ДТП загинув водій. Схожа ситуація була і в Надвірнянському лісгоспі – там автомобіль перекинувся, працівник не вижив.

Летальний випадок також трапився на заводі «Електролюкс». Охоронець оглядав вантажівку, що заїжджала на підприємство, завіса задніх дверей обірвалася і просто впала на нього. На «Уніплиті» на чоловіка наїхав вагон, який відірвався з баласту. А на АТП 0928 працівник помер, бо виконував роботу, яку не мав робити за станом здоров’я.

«Справа в тому, що цього працівника взяли без медогляду, – пояснює Мазур. – На підприємстві просто не знали, що людина перебуває на спецобліку. І минулого року в нас було аж три подібних випадки».

Проте частіше нещастя трапляються тільки тому, що люди не дотримуються елементарних правил безпеки. Так, нещодавно в Яремче будівельник впав з висоти, бо не було захисної огорожі. І такі випадки непоодинокі, адже чи будівельник, чи електрик, чи фахівець у будь-якій інший галузі часто помилково переконаний, що, пропрацювавши з десять років, він може передбачити все.

«Ми маємо право притягнути винних тільки до адміністративної відповідальності, – каже Руслан Мазур. – Штрафи невеликі: від 340 до 510 грн. Крім того, є ще смертельні випадки, які до виробництва не відносяться. Хоча ми їх не облікуємо, можу сказати, що за цей рік таких було 19».

Бувають ситуації, коли працівники підприємств самі звертаються до управління Держпраці зі скаргами. Позаяк, якщо людина травмувались на роботі, то фонд соціального страхування має виплатити їй компенсацію. Її розмір залежить від конкретного випадку, страхового стажу, розміру зарплати потерпілого і ступеню тяжкості шкоди здоров’ю.

Наприклад, на початку весни до установи прийшов робітник служби автомобільних доріг. Розповів, що, підсипаючи дорогу, послизнувся, впав і зламав ногу. Але на роботі йому сказали, що травма з виробництвом не пов’язана.

«Людина виконувала роботу, яка визначена її посадовими обов’язками, – розповідає Руслан Мазур. – Тому ми зобов’язали підприємство створити комісію і розслідувати інцидент. Врешті, справедливості вдалося добитись».

Ну а там, де Держпраця безсила, на допомогу приходить поліція. Так, за інформацією прокуратури протягом 2016-2017 років слідчі Нацполіції зареєстрували 67 кримінальних проваджень за фактами порушень вимог законодавства про працю та порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою (ст. 271-272 ККУ). Наразі у провадженні слідчих є 30 таких справ.