Люстрація – жива чи ненароджена. Володимир Ковальчук про очищення влади


Закон «Про очищення влади» в Україні прийняли ще восени минулого року, але його дія щось не дуже помітна, принаймні пересічним українцям. Натомість, країною пройшлася ціла хвиля «смітникової» люстрації.

Так, у Франківську не скоро забудуть як у Чистий четвер за реєстрацію в області осередку «Опозиційного блоку» (ОБ) пролюстрували начальника обласної юстиції Василя Кавацюка. На днях же стало відомо, що з посади пішов його перший заступник Володимир Ковальчук. До слова, Мін’юст – саме та структура, що курує люстрацію. Як і кого насправді люстрували на Прикарпатті – у розмові з Воломиром Ковальчуком, нині вже не держслужбовцем, пише Репортер

– Пане Володимире, ваше звільнення – це що, самоусунення, самолюстрація?

– Я пішов сам і не прив’язував би сюди слово «люстрація», хоча ті процеси, які крутяться навколо, теж вплинули. Після того, як у нас відбулася та псевдолюстрація, працювати стало некомфортно. Але тут треба пояснити хід подій.

Десь тиждень після цього ЗМІ повідомили, що Мін’юст оголосив конкурси на посаду керівника юстиції – себто Кавацюка і мою, першого заступника. Це подали так, ніби нас звільнили, люстрували. Насправді, в цей час відбувалася реорганізація – було Головне управління юстиції, а стало Територіальне головне. Тому й оголосили конкурс.

Я подав документи. Але вже тоді задумався, що далі робити, бо не все сподобалося в умовах – багато етапів, іспити, тести, співбесіди. Тим більше, у вересні вже був один конкурс, і я складав іспити й тести, але результатів нам так і не оголосили. Що ж, тепер знову? Тож коли запросили на іспити, я туди просто не поїхав. До речі, ще при оголошенні конкурсу мені запропонували посаду начальника Богородчанського управління юстиції. Я теж не погодився – не хотів, аби казали, що Ковальчука кудись перекинули…

– Це внутрішні моменти. Але ж та смітникова люстрація зачепила і вас, бо ви депутат облради, а на сесії прийняли рішення про заборону в області того ОБ і там є вимога до юстиції скасувати реєстрацію? Ви з трибуни переконували, що рішення незаконне, і у ваш бік було чимало закидів…

– Тут усе співпало. От колеги-депутати розуміють, що рішення незаконне, але воно політично необхідне і вони його приймають. Але ж давайте, мене не втягуйте і не ставте вимогу до юстиції скасувати реєстрацію. Цей пункт незаконний, тож я не буду його виконувати. Тому я спеціально виходив і як юрист пояснював, що це нереально. Це нікому не подобалося, хоча ті люди, які розуміли, що я правий, просто казали – ну нащо тобі це, міг би й промовчати? Не міг. З іншого боку, якби я пішов на конкурс і лишився на посаді, то до мене і далі були б ті претензії.

– До речі, що з тим рішенням обласної ради?

– Зараз ОБ судиться з облрадою. А щодо юстиції, то на моє переконання реєстраційна служба нашого управління надіслала запит у Мін’юст, аби пояснили, що нам з ним робити. Прийшло роз’яснення – питання взагалі «не має правового вирішення».

– Цікаво. Давайте про люстрацію. Вона взагалі-то у нас відбувається?

– Так, і це можна побачити на сайті Мін’юсту, там є рубрика «Очищення влади». Зараз у реєстрі пролюстрованих є 620 людей – це ті, що звільнені із забороною зай­мати певні посади на 10 років. Чоловік 15 із них – пов’язані з нашою областю. Той же Микола Гошовський, який був обласним прокурором, правда, звільняли його вже з посади прокурора Львівщини. Є там ще другий реєстр – громадського люстраційного комітету, там люди, які підлягають люстрації. З нашої області – 73, це ті, які на час прийняття закону вже були звільнені, але працювали на керівних посадах при Януковичі. Там і два колишні голови ОДА Вишиванюк і Чуднов, їхні заступники, голови РДА. До речі, є там і Петро Шкутяк, який був поранений в АТО, але свого часу очолював Долинську РДА.

– Що означає бути в тому громадському реєстрі?

– Що вони не мають права займати керівні посади – як то голови ОДА чи РДА – протягом 10 років. От іде людина на роботу і будь-яка державна установа буде давати запит до нас в юстицію, чи немає людини в люстраційному списку. Є – значить не можна приймати.

– Ви в юстиції працювали при різних владах, чому вас не звільнили за люстрацією?

– У законі не йдеться про наше управління. Звільнення й заборона займати посади стосуються силових органів, митників, податківців, керівництва ОДА й РДА. Ми ж проходимо перевірку, як і решта управлінь, тобто щодо правдивості відомостей, записаних у деклараціях. Якраз зараз її проходять наші рядові працівники. І я, і Кавацюк пройшли її ще в листопаді.

– Уже не в ролі чиновника, як оцінюєте весь процес?

– Ідея була дуже доброю, бо вона заставила багатьох думати, як ти себе поводиш. Ми пам’ятаємо, що у нас судді найперші пішли на зустріч з громадськими активістами, і прокурор ходив, і начальники МВС, СБУ. Хоча цього в законі й не було. Добре це і тому, що є реакція влади на журналістські розслідування, звернення активістів. Це позитив. А негатив – це те, що сталося в нашій області. Ми з юстиції йшли тоді, аби говорити з активістами, але ж ніхто не слухав! Наслідок – смітникова люстрація. У цивілізованому світі такого бути не може, яка б людина не була, вона людина. І це лиш паплюжить ідеї, за які всі ми нині боремося.

– З іншого боку, проілюстрованих законно не так і багато. От зараз маємо в області нового прокурора і заяву від «Правого сектору» про можливе повторення «Чистого четверга»…

– Якщо до людини є претензії, то це питання мали б підняти активісти, але у законний спосіб. На тому ж сайті громадського люстраційного комітету є можливість подати скаргу, вказавши відомості, які на їхню думку, не дозволяють цій людині обіймати посаду. Тоді буде розслідування. Але це, звісно, важче, ніж ходити з пікетами і смітниками.