М’яч круглий, та цегла квадратна


У час швидких темпів розвитку комп’ютерних технологій небайдужі мешканці Івано-Франківська не забувають стежити за будівлями, які є пам’ятками архітектури, нехай і місцевого значення.

Нещодавно у соцмережах з’явилося відео такої пам’ятки на вул. Чорновола, 80, що належить обласній федерації футболу, яку буцімто збираються добудувати. Зрізане дерево і обгороджена парканом територія нібито вказують саме на це.

«Галицький кореспондент» намагався з’ясувати, що ж там насправді відбувається.

Такі різні мери

Голова обласної федерації футболу Тарас Клим починає здалека. Розповідає, що цю будівлю їхня громадська організація отримала ще від колишнього міського голови Зіновія Шкутяка. Тодішній очільник Івано-Франківська як міг, так допомагав клубу, оскільки, за доброю традицією, він автоматично став головою федерації. До того ж, як підкреслює Клим, Шкутяк дуже любив футбол.

«Якби ми цю хату не ремонтували, то її давно не було б. Вона така пам’ятка, як мій сарай, – каже він. – Коли ми тут робили перший ремонт, то чинний мер тоді нам допомагав… Не буду коментувати дії Віктора Анушкевичуса, при всій до нього повазі, але вважаю, що він нас зрадив».

На запитання, у чому ж полягає зрада наступного мера, пан Клим називає проблеми, які можна знайти у будь-якій галузі міста. Це нераціональне використання коштів, хибна кадрова політика та неправильне управління взагалі. Більше того, голова федерації вважає, що Анушкевичус долучився до знищення професійного футболу в області, проте покладає великі надії на співпрацю з новим очільником міста. «Ми так чи інакше будемо звертатися до нового мера», – додає він.

 Не така проста справа

У дворі поруч з приміщенням федерації зрізане дерево та встановлена огорожа, що може свідчити про ймовірну добудову. Це змушує задуматися: чи все тут легально? Адже споруда на вул. Чорновола, 80 є пам’яткою архітектури місцевого значення. У відповідь на такі підозри Тарас Клим показує стос паперів і зазначає, що це ще не все.

«Хочемо до 25-річчя федерації відновити історичний вхід, – пояснює він бажання переробити приміщення. – У нас є техпаспорт 1948 року, в якому є креслення сходів. З вулиці ми вже розпочали підготовчі роботи. Коли розкопали землю, то знайшли старі сходи…»

Клим підкреслює, що вже пройшло 20 років з часу останньої реконструкції будівлі, а реставрація пам’ятки місцевого значення – не така проста справа. «У нас є договір на виконання проектних робіт, маємо охоронний договір цієї пам’ятки, також є акт на зрізане дерево, – продовжує голова федерації. – Якщо у 90-ті роки можна було це все знести і побудувати що завгодно, то тепер зась. Ця будівля не така важлива, як важливий ансамбль з трьох елементів: три вікна, дві колони та ліпнина. Сама споруда не має такої цінності. Важливим є центральний ризаліт».

І ніби на підтвердження своїх благих намірів та виокремлення їх із загальної неприглядної картини Клим додає: «Можна пройтися вулицею Матейка і подивитися, що зробили з тими ризалітами теперішні власники будинків».

Не реставрація, а мізер

Як у всій Галичині, так і в Станіславі в середині ХІХ ст. у будівництві споруд житлового й побутового призначення використовували елементи механічного поєднання різних стилів як в одній, так і в різних будівлях. Однією з фаз цього стилю був відомий у деяких західноєвропейських країнах так званий віденський ренесанс. Прояви його помітні в багатьох будівлях міста, фасади яких оформлені із застосуванням класичних архітектурних форм у поєднанні з багатством рельєфів та скульптур.

В останні роки ХІХ ст. у місцевій архітектурі проявлялися нові фази модерну та функціоналізму. Будівля на вул. Чорновола, 80 належить до пам’ятки архітектури місцевого значення, оскільки зведена саме у стилі класичного модерну.

Слід зазначити, що в Івано-Франківську налічується понад півтисячі пам’яток архітектури місцевого значення. Серед них – багато житлових споруд, у яких присутні елементи віденського ренесансу та модерну ХІХ ст. Але багатьом власникам цих будинків сьогодні не до рельєфів та скульптур…

Голова обласної федерації футболу зазначає, що знести пам’ятку їм ніхто не дозволить. У пам’ятки завжди є свої обмеження – червона лінія забудови, комунікації тощо. І за цим уважно стежить сектор з питань охорони культурної спадщини управління культури Івано-Франківська.

«Нам головне вчасно освоїти кошти. Звичайно, як на повну реставрацію це мізер, тому будемо вирішувати нагальні проблеми. Із зовнішніх робіт зробимо те, що нам дозволить погода, а внутрішні – проводитимемо за будь-якої погоди, – розказує про плани Тарас Клим. – На 300 тис. гривень ми замовимо вікна, двері, матеріали. Відновимо вхід, прочистимо від нашарувань центральний ризаліт. У документах все прописано, і ми повинні це виконати – ні більше, ні менше».

Він додає, що у планах – прибрати паркан і зробити вільний доступ до приміщення обласної федерації футболу. А ще з нагоди 25-річчя федерації планується встановити пам’ятний знак.

Гра мільйонів

Тарас Клим переконує, що хоче, використовуючи можливості, створити комфортні умови для людей, які щоденно тут працюють. Потрібно настелити нову підлогу, укріпити будівлю, поміняти ринви…

А в футбольних планах пана Клима – створити на базі футбольних шкіл області футбольну академію, а в Івано-Франківську відродити професійну футбольну команду, яка мала б взяти старт у Другій лізі з сезону 2016/2017 років.

Футбольний клуб планують створювати як акціонерне товариство, і будь-хто зможе стати його акціонером. Керівник федерації каже, що веде перемовини з аматорськими футбольними клубами щодо їх входження в це акціонерне товариство, а також планує запросити туди найбільші підприємства області. Найближчим часом, за його словами, буде створено робочу групу, яка займеться юридичними питаннями організації футбольного клубу, його атестації та отримання ліцензії.

Якщо голові обласної федерації футболу вдасться втілити задумане, то очевидно, що й оновлене приміщення знадобиться…

Важливе все

Ігор Панчишин, головний спеціаліст з охорони культурної спадщини Івано-Франківська, каже, що у власника пам’ятки архітектури повинен бути договір щодо будинку, який є пам’яткою. Проте держава свого часу не провела інвентаризації всього майна, а особливо пам’яток. Її не зробили й дотепер.

«Сьогодні кожна людина, кожен власник робить, що хоче, і якщо вдається його спіймати на гарячому, то добре. Але, як правило, це відбувається пост-фактум, коли вже щось зроблено, – розповідає він. – Тому вважаю, що структура з охорони пам’яток має бути численнішою. Туди потрібно залучити експертів, які б накладали хоча б штрафи».

За словами Панчишина, свідомі люди уклали з ними охоронні договори. Деякі самі приходять і цікавляться, що робити у випадку, якщо будинок є пам’яткою. Та в  здебільшого спочатку хтось щось зробить, а потім інші телефонують і цікавляться, чи мала та особа на це право. «Тоді ми приходимо і з’ясовуємо. Зазвичай, все погоджено, але в інших інстанціях, проте нема основного – погоджених охоронних проектів», – додає він. Але, як правило, штрафи не накладаються, бо людині «легше заплатити копійчаний штраф, аніж зносити добудову».

Ігор Панчишин вважає, що у ГО ІФФФ немає техпаспорта, де зазначено інвентарний номер. «Це просто схеми, де пораховані площі. А насправді пам’ятку архітектури повинні виміряти, описати. Охоронних паспортів є дуже мало, вони зазвичай перебувають в області. Ніхто нам цих паспортів і не передавав», – каже він.

Але головний спеціаліст з охорони культурної спадщини Івано-Франківська впевнений у тому, що не може бути так, щоб у пам’ятці була цінною лише одна деталь, а решта не мала значення. «У такій споруді важливе все, навіть ручка у дверях, – наголошує Панчишин. – Будинок може бути некрасивим, але він певним чином цінний… У пам’ятки обов’язково має бути паспорт, де описано, скільки дверей, вікон, ручок і т.д.»

Також, за його словами, у пам’ятці архітектури повинно бути все погоджено: зміна підлоги, пофарбування стін, дверей: «Людина до нас приходить зі своїми пропозиціями, а ми їй пишемо висновок-рекомендацію, як що потрібно зробити. Якщо людина приходить з ескізним проектом, то це займає декілька хвилин».

Ігор Панчишин стверджує, що ГО ІФФФ до нього з такими проектами не зверталася.­

Натомість Тарас Клим продемонстрував нам лист, адресований Івано-Франківській обласній федерації футболу і підписаний завідувачем сектора охорони культурної спадщини управління культури, національностей та релігій ОДА Андрієм Давидюком, де сказано, що сектор «не заперечує проти проведення ремонтних робіт в будинку за адресою: Чорновола, 80 в Івано-Франківську з пробиттям (відновленням) входу з вулиці Чорновола».