Мандрівка у країну квітів. П’ять наймальовничіших місць України для подорожей навесні


Краса весни – у перших теплих світанках, у голубому сонячному небі, у молодих травах, у співі птахів та у квітах. У первоцвітах, що пробившись крізь холод зимової ще землі, виграють найяскравішими барвами веселки. У розкішних травневих килимах нарцисів, в ошатності суцвіть рожевих сакур, у квітах степового різнотрав’я. Українська весна – надзвичайна.

Пропонуємо до вашої уваги п’ять куточків України, які особливо красиві саме навесні, пише Всвіті

Туди, де квітнуть полонини

«Ніби клаптики блакитного весняного неба впали на землю і синіють серед голого віття лісових дерев та сухої трави» – так описує свої враження український фотограф Ігор Меліка від подорожі горами, де цвітуть крокуси. Цю квітку ще називають шафраном. Первоцвітом, який пробивається із землі у березні, вкриваються гірські схили і луки. Яскраві і водночас ніжні квіти виглядають неймовірно на фоні величі кремезних гір.

фото: Сергій Криниця
фото: Сергій Криниця

Побачити цю красу можна у багатьох карпатських місцинах. Квітне крокусами Драгобрат і Чорногора, береги озера Несамовитого та безліч полонин. Щороку потопає у фіолетових квітах і скасен «Старе село». Сільський музей архітектури та побуту Закарпаття теж має чим вас здивувати. Мальовничі дерев`яні будиночки розповідають історію життя гуцульського краю.

6203

фото: alexcheban
фото: alexcheban

Подорож у «Північне Поділля»

Національний природний парк «Північне Поділля» знаходиться на території Галичини. Території, надзвичайно багатої не лише на історико-архітектурні та археологічні пам’ятки, а й на мальовничу природу степів, невеликих уз гір`їв та великих густих лісів. Вздовж парку протікає одна з найбільших річок України – Західний Буг.

Гора Макітра  фото: radivil-museum
Гора Макітра
фото: radivil-museum

Навесні, коли поміж скель та пагорбів все починає зеленіти і квітнути, тут особливо красиво. Коли лісисті схили вершин всипані кольоровими самоцвітами пролісків, жовтих зірочок, анемони та рясту. Та королевою весняного Поділля називають медунку м’яку. Її суцвіття, ніби корони маленьких принцес, виграють синьо-рожевими барвами. А ще навесні у парку зацвітають кущі вовчих ягід. І просто неперевершено співають птахи. Вітаючи весну, радіючи теплу і квітам.

Цвіте медунка м`яка
Цвіте медунка м`яка

П`янкі степи «Асканії-Нової»

Цей куточок дикої природи Херсонщини, що досі зберіг свою первозданність, особливо красивий навесні. Безкраїй степ покривається живим килимом із неймовірним багатством кольорів та візерунків: поміж зелені трав вплітаються голубі іриси, яскраво-червоні тюльпани, ніжно-бузкова ковила. А ще – білий, жовтий, фіолетовий, рожевий цвіт волошок, ромашок та гвоздик. У заповіднику «Асканія-Нова» на більш як 11тисячах гектарів прогулюються стада диких тварин: антилоп, оленів, зебр, бізонів… І лише навесні ви зможете здійснити поїздку просто у заповідну зону. Адже влітку, коли є велика небезпека пожеж, в`їзд туди забороняють.

аск

Та «Асканія-Нова» – це ціла країна зі своїми дендропарком, ботанічним садом, парками, зоопарком та зоною дикого степу. Тут природа живе своїм життям, дозволяючи людям лише спостерігати її дивовижну красу.

фото:  iloveukraine.com.ua
фото: iloveukraine.com.ua

Долина нарцисів

Найбільший у світі природний масив, де цвіте нарцис вузьколистий, знаходиться в Україні. Знаменита Долина нарцисів розкинулась в урочищі Кіреші неподалік від закарпатського міста Хуст. Цей вид рослин занесений до Червоної книги України. Вчені кажуть, росте він на українській землі вже близько десяти тисяч років (від льодовикового періоду).

dolina_narcisiv_foto_v_tverdokhlib

Унікальне природне явище – цвітіння Долини нарцисів можна спостерігати від середини до кінця травня. Зелене трав`яне море із визираючими із хвиль білими зірками квітів, п`янить своїм ароматом. Майже дві сотні гектарів із десятками тисяч нарцисів справляють справді незабутнє враження. На жаль, з кожним роком рослин у заповіднику стає все менше. Тож поспішайте побачити цю красу, поки природа ще дарує її нам.

фото: Йожеф Кіш
фото: Йожеф Кіш

Закарпаття, де цвіте сакура

Це трапляється всередині квітня. Міста південного Закарпаття, ніби за порухом чарівної палички, перетворюються у райські сади. Зацвітає декоративна японська вишня, магнолії, розпускаються квіти японської айви, флоридської, китайської та яблуні Недзвецького. Лише уявіть це багатство кольорів, ароматів і весняної ніжності…

фото travel.tochka.net

Сакура, яка вже стала символом весняного Закарпаття, у японській культурі означає скороминучість юності, швидкоплинність земного життя. Адже квіти цього дерева з`являються всього на кілька днів. З нагоди такого свята природи багато туроператорів організовують спеціальні поїздки у край цвітіння сакур. Тут ви зможете і насолодитись красою квітів, і прогулятись вулицями симпатичних містечок, і відвідати найвизначніші замки Закарпаття.

10