Мандрівки Прикарпаттям: Грізна гора Хом'як


Подорож для багатьох із нас є способом спілкування не тільки з новими людьми, країнами, але і пізнання навколишнього світу природи. Наша розповідь для тих, хто звик проводити своє дозвілля активно. Нас чекає сходження на гору Хом’як в Карпатах.

«Здрастуйте гори ось такої висоти!»

Гори завжди манили своєю гордою величчю, неходженими стежками, красивим ландшафтом, вершинами, що вростають у хмари, чистим повітрям, пише IGotoWorld.com

У цій статті ми розповімо про маршрути сходження на красиву гору Карпат – Хом’як (поруч гора Синяк). Це Івано-Франківська область, недалеко від гірськолижного курорту Буковель. Тільки ви і гори, і ніякої цивілізації. Навіть одноденний похід на гору Хом’як дозволить повністю насолодитися красою древніх Карпат. Ви помилуєтеся чудовими видами центральної Горгани, побачите хребет Свидовець, Чорногорський хребет. Ну що ж, ліземо?

Чому «Хом’як» і яким шляхом краще йти до неї

Висота гори з кумедною назвою Хом’як 1542 метри. Названа місцевими жителями так через зовнішню схожість зі спиною симпатичного звірка-гризуна – хом’яка.

Існує мінімум два шляхи, як дістатись до гори Хом’як.

1-й маршрут починається біля повороту на курорт Буковель у селі Татарів по трасі Івано-Франківськ – Буковель. Біля самої дороги є стежка, яка веде на гірський серпантин. Цей маршрут вважається головним. Підйом не дуже складний, його без великих зусиль може здолати кожен турист.

2-й маршрут – з боку села Поляниця, розташованого за 5 км від гірськолижного курорту Буковель. Пропонуємо піти цим маршрутом. Туристам, що відпочивають у Буковелі, цей шлях на гору Хом’як ближче.

Підйом на гору Хом’як

Дорога на гору займає 3–4 години при неспішному темпі ходьби. Йдемо вгору по руслу гірської річки Прутець. Маршрут, скажу чесно, маркований слабо, але дійти можна, не заблукавши. Підйом супроводжують гучні гірські водоспади. Безліч ожини, чорниці трохи відволікає і робить шлях довшим за часом. Ну хіба можна не спробувати смачну карпатську ягоду? Дорога – це кам’яні розсипи Горган. Маршрут на Хом’як в Карпатах цікавий ще тим, що ви виходите спочатку на полонину.

Полонина – це наша відповідь відомим альпійським лугам

Те, що за кордоном з придихом називають альпійськими лугами, в Україні традиційно називається полонинами – гірськими пасовищами. Карпатські полонини вражають густим різнотрав’ям, тут можна побачити рідкісні рослини: дикі фіалки, айстри, маки і навіть едельвейси.  

Хоч і називається ця полонина полониною Хом’яків, але тут пасуться корови із симпатичними дзвіночками-брязкальцями на шиях. Інтерес туристів прикутий до колибі, в якій з весни і все літо живуть пастухи, змінюючи один одного. Вони доять корів, роблять сир, бринзу, вурду. Усе це у свіжому вигляді можна придбати тут. Цього літа кілограм бринзи можна було купити за 100 гривень. Для виготовлення 10 кг бринзи необхідно зібрати молоко від двохсот овець, причому займаються цією справою виключно чоловіки. Бринза дає, за переказами карпатців, чоловічу силу, місцеві називають її не інакше, як «гуцульська віагра». Зараз ці сири гуцули роблять з коров’ячого молока, від чого вони не менш смачні.

На полонині багато туристів з наметами, адже це прекрасне місце для відпочинку й нічлігу. Можна завершити свій маршрут і на полонині, але ми йдемо далі. Наша мета – вершина гори Хом’як. Похід наш одноденний, тому рюкзак має бути не важким. Найнеобхідніше: вода, бутерброд, каремат, аптечка, вітровка, ну і зручне взуття ми, само собою зрозуміло, вже взули.

Від полонини до вершини Хом’яка йти ще хвилин 40. Але цей відрізок шляху найскладніший. Під ногами – зарослі чагарникової сосни жереп, коріння якої випирає упереміш із розсипами валунів.  

Стежка дуже вузька. Розминутися з тими, хто спускається з гори, складно. Зупиняємося на перепочинок. Який пейзаж! Величні гірські хребти, чудова, мальовнича краса місцевості. Книга природи Карпат розкриває нам одну з розкішних своїх сторінок, здається, ось саме так виглядає Вічність...

«Гора Хом’як, або привіт, Горгани!»

Вершина гори з’явилася несподівано. Це величезні камені-валуни, здавалося, зібрані і нагромаджені міфічним древнім Гераклом. На вершині – статуя Матері Божої. Стоїть на високому постаменті зі сходами з каменю. Обличчям Матір Божа звернена до України. Ця велична статуя з каменю по-особливому сприймається тут, на вершині гори. Хочеться побути наодинці з нею, провести час у молитві.  

Саме тут, на вершині, відчуваєш світ по-іншому. Ловлю себе на думці, що розумію, чому люди завжди прагнули до неба, до польоту... Так і хочеться розкинути руки-крила і літати, як птах, над цією красою...

Біля підніжжя Хом’яка розкинулися села: Поляниця, Яблуниця, Татарів, курорт Буковель, трохи далі видніється Яремче. Видно вершини гір Говерла, Петрос, Піп Іван, поруч – гора Синяк. Спускатися вниз не хочеться. Здається, тут зупинився час...

По дорозі назад на полонині заходимо в колибу, купуємо смачну свіжу бринзу, просимо дозволу сфотографувати палаючу ватру. Біля колиби сушиться величезний чан. Пригадується фільм «Тіні забутих предків». У такому чані гуцули чаклують над молоком, з якого згодом народжується бринза. Ось так. Підкорена ще одна вершина Карпат. А попереду – ой як ще багато неходжених стежок! Так що запрошуємо всіх: приєднуйтеся до активного відпочинку – не пошкодуєте.

Як дістатися: потягом до Івано-Франківська, звідти – автобусом або маршруткою по трасі Івано-Франківськ – Буковель до села Татарів або ж до села Поляниця (залежно від того, який маршрут оберете).

Коли будете повертатися назад, врахуйте, що зупинити попутний транспорт або маршрутку в бік Івано-Франківська простіше в Поляниці. Крайній термін, коли вам необхідно вийти на трасу, – 19:00. Пізніше шанси швидко підсісти на автобус практично зводяться до нуля – маршрутки ще будуть ходити до 21 години, але значно рідше, ніж вдень, і будуть переповнені пасажирами. Але є варіант: можна зупинитися на нічліг в одному з населених пунктів.

Де зупинитися: можна в Яремче, в Татарові або Поляниці. Ціни на житло різні: від 100 грн коштує зняти кімнату в місцевих жителів, до 300–400 грн на добу і вище в гостинному дворі. Пам’ятайте: чим ближче населений пункт до курорту Буковель, тим дорожче вам обійдеться житло. Гарного вам активного відпочинку.