Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини добрався до Франківська


Уже завтра 15 листопада в Івано-Франківську розпочнуться відкриті покази Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Протягом трьох днів – 15, 16, 17 листопада – глядачі переглянуть п’ять стрічок як українського, так й іноземного виробництва. Відкриє захід польський фільм “Жіноча “Солідарність”, який розповідає про роль жінок у подіях 80-х років у часи комуністичної Польщі. Про погрози та утиски, що доводилося зазнавати борчиням за незалежність. Про жертви і ризики, на які не боялися йти сміливі дружини й матері. І про те, як склалася їхня доля, і чи оцінила історія ту самовіддачу.

До обговорення запрошено представників Центру польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську, істориків, активних представниць громади.

Як зазначають у громадській організації “Молода Просвіта”, для демонстрацій цього року обрано понад половину фільмів українського виробництва. Це зроблено з метою популяризації національної кінодокументалістики та мотивування молодих місцевих режисерів до творення. Адже саме зараз на сайті Docudays UA триває подання робіт на конкурс. Ті картини, які обере компетентне журі, будуть продемонстровані широкому загалу під час показів у столиці, а пізніше і в регіонах.

Не омине Мандрівний фестиваль і болючої теми сьогодення – військового конфлікту на сході України. “Аліса в країні війни” поведе присутніх від кривавих подій Майдану до обстрілів на передовій фронту. Під час обговорення відбудеться презентація статистичного аналізу “Ті, що пережили пекло” про реалії перебування у полоні.

Усі сеанси розпочинатимуться о 18 год. за адресою вул. Грушевського, 19 (громадський простір Urban Space 100). Вхід на події Мандрівного Фестивалю Docudays UA безкоштовний.