Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини вдесяте завітає до Франківська


Цього року відомий Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбудеться в Івано-Франківську вдесяте. На мешканців міста та районів очікує підбірка цікавих заходів не тільки з переглядом фільмів, але й з вивченням прав людини, подолання конфліктів та діалогу. Так, в громадській організації “Молода Просвіта Прикарпаття”, яка є регіональним партнером Фестивалю, повідомляють, що основні відкриті покази відбудуться 8, 9, 10 грудня в кінотеатрі “Люм’єр”. Глядачам буде за

На мешканців міста та районів очікує підбірка цікавих заходів не тільки з переглядом фільмів, але й з вивченням прав людини, подолання конфліктів та діалогу.

Так, в громадській організації “Молода Просвіта Прикарпаття”, яка є регіональним партнером Фестивалю, повідомляють, що основні відкриті покази відбудуться 8, 9, 10 грудня в кінотеатрі “Люм’єр”. Глядачам буде запропоновано ряд стрічок, які стосуються України. Зокрема, до Міжнародного дня захисту прав людини організатори продемонструють відому картину “Процес: Російська держава проти Олега Сенцова”, яка нещодавно здобула приз глядацьких симпатій на фестивалі Verzio International у Будапешті. Франківці також матимуть змогу в цей день долучитися до Марафону написання листів на підтримку незаконно ув’язнених та зниклих безвісти.

“Кожен лист, кожен підпис під петицією – це можливість змінити чиєсь життя, - ділиться координаторка заходу Ірина Пташник. – Таким чином усі ми можемо віддалено допомогти тим, хто цього дуже потребує”.

Крім того, молодь з коледжів та ліцеїв буде запрошено до участі у семінарі “Мої права та права іншого”, у рамках якого діти зможуть відвідати місцеву Установу виконання покарань. Працівники поліції та правозахисники поділяться історіями з реального життя, розкажуть про закон, порядок і права, їх застосування.

Освітні заходи продовжуватимуться у школах міста та області. Найбільш мотивовані учні матимуть нагоду долучитися до майстер-класів по кінодокументалістиці: дізнаються як шукати ідею для фільму, писати сценарій, формувати знімальну команду тощо.

На декількох відкритих майданчиках містяни та гості зможуть дискутувати на тему примирення, діалогу, подолання конфліктів. На основі графічної новели про війну, документального фільму, живих розповідей очевидців присутні доторкнуться до історії і сьогодення, яке формує нашу країну.

Вхід на усі події традиційно безкоштовний.