Маріуполь і буферна зона: у Порошенка просять пояснень з картою та лінійкою


Громадськість Маріуполя занепокоєна наміром демілітаризації Широкиного на схід від міста, оскільки бачать у цьому загрозу своїй безпеці.

Про це на брифінгу зазначила координатор організації "Новий Маріуполь" Марія Подибайло, повідомляє Укрінформ.

"Маріпольська громада дуже сильно стурбована власною безпекою, а значить і безпекою всієї країни... На сьогодні маріупольці просять разом з патріотами зі всієї України не відводити українські війська, тому що відчувають реальну загрозу", - сказала вона, наголосивши на проблемі браку інформації щодо запланованих змін у обороні регіону.

Подибайло звернулася до Президента Петра Порошенка: "Пане гарант, озвучте питання, які стосуються Маріуполя, так, щоб вони не викликали тривоги. Поясніть нам..., що відбувається", - сказала вона.

Також, за її словами, громада вимагає чіткого роз'яснення щодо буферної зони: "Ми хочемо, щоб нам чітко і зрозуміло роз'яснили, що означають заяви Президента за результатами засідання "Нормандської четвірки" про чи то п'ятдесятикілометрову, чи то тридцятикілометрову буферну зону. Ми розуміємо, що місто Маріуполь входить у цю буферну зону. Ми беремо лінійку - і розуміємо, що від середини Широкиного до чотирнадцятого блок-посту, до позначки "Маріуполь" - рівно 14 кілометрів. Якщо буферна зона є п'ятнадцятикілометровою, то західна межа цієї зони повинна пройти десь приблизно посередині Орджонікідзевського району. Це означає, що весь східний масив повинен входити у цю зону".

Нагадаємо, у понеділок Президент закликав маріупольців не піддаватися паніці, оскільки буферна зона не має жодного відношення до міста, а також повідомив про посилення захисту Маріуполя елітними підрозділами ЗСУ.