Майже 300 жінок зареєструвались на курси самозахисту від патрульної поліції


Мати під рукою «тривожну» валізу, вміти швидко бігати, завчити алгоритм «рятівних» дій і, головне, поважати себе… А ще знати базові прийоми самозахисту.

Усе це необхідне, аби попередити домашнє насильство. З цією ж метою управління патрульної поліції в Івано-Франківській області ініціювало та організовує безкоштовні курси ефективної самооборони для жінок і дівчат. Навчання проходитимуть за участі психолога та сертифікованого інструктора.

Про специфіку курсів, проблематику домашнього насильства, зміни у законодавстві та про ефективні стратегії поведінки у кризових ситуаціях, розповіли патрульні поліцейські Олександра Бабецька та Антон Боєв у програмі на Вежі.

За словами Бабецької, ініціатива розпочати ці курси виникла тому, що першими на сімейні сварки приїжджають патрульні. Зазвичай отримуючи  виклики такі, як конфлікт, сварка, тож патрульні зазвичай достеменно не знають на які виклики їдуть, а пізніше дізнаються про сімейне насильство.

«На жаль, в таких сімях є дітки, які спостерігають за цим і копіюють модель поведінки батьків у своєму вже дорослому житті. Вони вважають це нормою. Тому важливо, щоб таких викликів було менше, щоб жінки вміли себе захистити, адже є така категорія жінок, які вважають це нормальним», - розповідає патрульна.

Боєв додає, що проблема також полягає в тому, що жінки не хочуть писати заяв на своїх кривдників.

Реєстрація на курси самозахисту триває до 10 лютого. Наразі зареєструвались майже 280 жінок різного віку. Вік, фізична підготовка, попередні вміння та навики ролі не грають. Жінки й дівчата можуть навчитися мінімізувати загрози здоров’ю та життю у повсякденному житті та ефективній стратегії поведінки у кризових ситуаціях.