Майже п'ять тисяч прикарпатців навчатимуться в ПТУ за рахунок бюджету


В Івано-Франківську після перерви продовжилось друге засідання п'ятої сесії обласної ради.

Серед іншого, на розгляд депутатам винесли рішення "Про обсяги замовлення на підготовку кадрів у професійно-технічних навчальних закладах області на 2016-2017 навчальний рік".

Як зауважив директор департаменту освіти і науки Віктор Кімакович, з цього приводу проходили громадські слухання й розглядали його на профільних комісіях. І наголосив, що питання є дуже актуальним, адже стартує вступна компанія і якщо депутати не приймуть рішення сьогодні, то вона може бути зірвана. Адже державного замовлення більше не буде. Кімакович зауважив, що вони пропонують зберегти обсяги замовлення на рівні минулого року.

Натомість голова облради Олександр Сич поцікавився скільки потрібно грошей з обласного бюджету, аби зберегти ці обсяги. 

"Ми говоримо, що мусимо зберегти обсяги замовлення, аби нікого не звільняти. Але чи потрібні нам зберігати ті напрямки, які готують нефахових спеціалістів? Нам треба кухарів, що готує будівельне училище? Де працюватимуть такі спеціалісти? Хіба це раціональне використання коштів?", - риторично поцікавився Сич.

Схожу думку висловила й депутатка Марія Рудик, зауваживши, що немає потреби зберігати спеціальності без врахування потреб ринку.Тож поцікавилась чи були проведені відповідні дослідження.

Кімакович зауважив, що в департаменту було надто мало часу, аби детально вивчити ринок праці - всього два місяці. Тож вирішили зберегти замовлення на рівні минулого року, а вже з наступного врахувати всі фактори. А наразі пропонують підтримати пропозиції, подані профтехучилищами. Загалом мова йде про понад 4,7 тисяч навчальних місць.

"Хто нам може провести дослідження існуючого стану ринку праці і показати реальні дані? Заплатити за це раз дешевше, аніж робити нераціональні замовлення", - резюмував голова.

У підсумку після тривалої дискусії депутати таки підтримали проект рішення, внісши незначні правки.