Майже всі інвестиції в нафто-газову галузь Прикарпаття були із Нідерландів та Кіпру


Нафтова, газова та нафтопереробна галузь Івано-Франківщини, яку формують підприємства з добування сирої нафти та природного газу, виробництва продуктів нафтоперероблення, газу, розподілення газоподібного палива через місцеві (локальні) трубопроводи, займає п’яту частину в загальному обсязі реалізації промислової продукції області

Окрім того вона забезпечує 18% загальнодержавних обсягів видобутку нафти сирої та 27% – газу нафтового попутного, одержаного з нафтових родовищ.

Основу комплексу утворюють нафтогазовидобувні управління «Долинанафтогаз» та «Надвірнанафтогаз», Долинський газопереробний завод, виробничий підрозділ «Гуцулівське газове родовище» ТОВ «Надрагаз», Надвірнянська філія спільного українсько-американського підприємства «Укркарпатойл ЛТД», ТОВ «Макком-груп», ПАТ «Івано-Франківськгаз».

У 2017р. на підприємствах галузі склалася позитивна динаміка виробництва. У січні–липні п.р. приріст продукції у добуванні сирої нафти та природного газу становив 12,5%. Видобуто 191 тис.т нафти сирої, включаючи газовий конденсат, 168,9 млн.м3 – газу природного скрапленого або в газоподібному стані.

На підприємствах нафтової, газової та нафтопереробної промисловості області зайнято 6,7 тис. осіб, що становить близько 15% кількості працюючих у промисловості.

У розвиток підприємств комплексу у минулому році було інвестовано 134,9 млн.грн, у І півріччі п.р. – 38,8 млн.грн. Прийнято в експлуатацію нафтову свердловину з експлуатаційного буріння та газову свердловину з розвідувального буріння, споруди для магістрального трубопровідного транспорту, а також збудовано 6,93 км місцевих трубопроводів для транспортування газу.

Станом на 1 липня 2017р. іноземними інвесторами у галузь спрямовано 2,9 млн.дол. США акціонерного капіталу, з яких 99,2% вкладено нерезидентами Нідерландів та Кіпру.