Майже всі українські головні убори з хутра виготовляють на Прикарпатті


Легковики Івано-Франківщини протягом останніх років забезпечують значну частку у виробництві окремих видів промислової продукції України.

В Івано-Франківській області легка промисловість представлена підприємствами текстильного виробництва, з виробництва одягу, хутра, шкіри та виробів з них, які випускають широкий асортимент споживчих товарів: килими та килимові вироби, постільну білизну, одяг жіночий, чоловічий та робочий з тканини, одяг та предмети одягу, аксесуари до одягу, головні убори з хутра, панчішно-шкарпеткові вироби, чохли для автомобілів тощо. Про це інформує Головне управління статистики.

Зокрема 64–94% головних уборів з фетру хутряного та вовняно-хутряного, предметів одягу, аксесуарів до одягу з хутра; 21–39% – килимів та виробів килимових, шкіри з цілих шкур великої рогатої худоби; 6–10% – пальт, півпальт, плащів тощо, чоловічих та хлопчачих, білизни постільної.

У 2017р. на підприємствах галузі склалася позитивна динаміка виробництва, і за підсумками січня–квітня п.р. досягнуто приросту обсягів продукції проти відповідного періоду торік на 2,8%, у т.ч. у текстильному виробництві – на 15%, у виробництві шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – на 18,2%. За цей період реалізовано продукції легкої промисловості на 138,4 млн.грн або 2,3% загальнодержавного обсягу, у т.ч. за межі України – на 80,8 млн.грн (3%).

Підприємствами галузі за минулий рік було освоєно 20,6 млн.грн капітальних інвестицій. Іноземними інвесторами у легку промисловість області на кінець 2016р. спрямовано 12,2 млн.дол. США акціонерного капіталу, з яких 99,4% вкладено нерезидентами Німеччини, Румунії, Швеції.

Середньооблікова кількість штатних працівників, зайнятих у галузі, склала 1,9 тис. осіб або 4,4% від загальної чисельності працюючих у промисловості області.

Серед найбільших підприємств легкої промисловості Івано-Франківщини – товариства з обмеженою відповідальністю «Таркетт Вінісін», «Тенмарк», «Профітис», «MPV-Юкрейн», «Світ шкіри», акціонерні товариства ВТШП «Галичина», «Хутрофірма «Тисмениця», «Коломийська швейна фабрика», «Шкіряник», «Тикаферлюкс», «Тисінвест», «Швейна фабрика «Довіра», «Спецодяг», «Тисхутролюкс», дочірне підприємство «Пантера» підприємства В.Шулінскаса.