Медичні заклади Прикарпаття боргують енергетикам близько 700 тис. гривень


Бюджетні організації області боргують енергетикам за електроенергію спожиту у грудні більше 700 тис. гривень. Так, станом на 20.01 заборгованість обласного бюджету перед енергокомпанією становить 369,2 тис. грн., місцевого – 328,1 тис. грн.

Серед найбільших боржників Коломийська районна лікарня – 150,8 тис. грн., Обласна дитяча клінічна лікарня - 85,7 тис. грн., Рожнятівська районна лікарня – 64,9 тис. грн., Івано-Франківський обласний фтізіопульмоцентр – 46,9 тис. грн., обласний перинатальний центр – 40, 5 тис. грн., 

Енергетики з розумінням ставилися до труднощів пов’язаних з фінансуванням бюджетних установ, брали до участі численні гарантійні листи та відтерміновувала оплату. Але у випадку, якщо заборгованість не буде погашена, ПАТ «Прикарпаттяобленерго» буде змушене припинити електропостачання об’єктів боржників. 

«Ми розуміємо усю складність ситуації, - зазначає заступник директора з енергозбуту Олег Дацко, – адже у переліку боржників медичні заклади. Влада неодноразово обіцяла вирішити дану ситуацію та знайти джерела фінансування, але проблема залишилася, оплата не надходить. Якщо питання не вирішиться ми будемо змушені дотримуватися норм чинного законодавства та припинити електропостачання споживачів, що боргують».
У енергокомпанії сподіваються на те, що не доведеться вдаватися до крайніх заходів, а влада, при плануванні бюджету, враховуватиме минулорічні промахи.

«Головна причина виникнення заборгованості – невідповідність запланованого фінансування з економічними реаліями, - додають в енергокомпанії. – Фактично бюджетники стали заручниками ситуації. Ми в свою чергу мусимо розраховуватися з Енергоринком – це замкнуте коло».

Також серед боржників Болехівська центральна міська лікарня, Івано-Франківська станція швидкої допомоги, Обласна станція переливання крові, Обласна клінічна лікарня
Обласна інфекційна лікарня, Обласний кардіодиспансер.