Медик з Франківська в Австрії навчився робити унікальні операції на порожнині носа


Днями спеціаліст Центру слуху ІФНМУ, лікар-інтерн, старший лаборант кафедри фізіології Остап Оріщак повернувся з 52-го міжнародного тренінгового курсу з ринохірургії, що відбувався в австрійському місті Грац. Під час заходу вперше в світі застосували жорстку оптику для огляду та проведення операцій на порожнині носа.

Протягом чотирьох днів молодий науковець знайомився з новітніми методами лікування, які планує поширювати та застосовувати у практиці, пише прес-служба медуніверситету.

Взяти участь у такому пізнавальному тренінгу Остапу Оріщаку вдалося завдяки отриманому гранту для молодих спеціалістів від Європейського ринологічного товариства. Захід, який об’єднав більше сотні учасників з 34 країн, відбувався на базі Грацького університету ім. Карла і Франца.

Тренінг охоплював техніку виконання оперативних втручань на носовій перегородці та зовнішньому носі. Детально висвітлили основні аспекти функціональних ендоскопічних операцій на приносових пазухах, основі черепа та ендоскопічних втручань при патології гіпофіза.

 «Розглядали найменші деталі хірургічного втручання: від огляду пацієнта, підготовки операційної та правильного вибору знеболення до демонстрації основних етапів, прийомів та попередження можливих ускладнень операції, – розповідає Остап Оріщак. – Отримані теоретичні знання застосовували на практиці в анатомічній залі під наглядом фахових інструкторів. Працюючи в парі, учасники поетапно виконували септоринопластику, ендоскопічний доступ до приносових пазух».

Також учасники тренінгу працювали з надсучасним медичним обладнанням. Остап Оріщак зазначає, що під час кожного оперативного втручання австрійські медики використовують систему навігації, яка точно визначає місце розташування інструмента відносно анатомічних структур. Це дозволяє хірургу впевненіше почуватися протягом оперативного втручання та знижує ризик виникнення ускладнення під час операції.