Менше третини іванофранківців задоволені якістю медицини у місті


Опитування показують, що якість української медицини не задовольняє вимог мешканців Івано-Франківська. Зокрема, так сказали 68,6% опитаних клієнтів клінік. А 86% переконані, що нашу охорону здоров’я безкоштовною не назвеш.

Іванофранківці відвідують лікарні не надто часто: у 67,3% випадків лише через хворобу чи крайню необхідність. Раз на квартал у івано-франківські клініки приходить 21,7% опитаних пацієнтів, а раз на місяць — лише 11%. Якістю медичних послуг задоволена лише третина пацієнтів.

Франківці вимушені сплачувати в «благодійні» фонди (вони ж — лікарняні каси). З опитаних відвідувачів лікарень майже половина (50%) «залишили» у лікарні до 2000 грн. на рік, ще 21% — від 2000 до 2000 грн., і майже чверть опитаних — понад 5000 грн. за рік. Більше половини опитаних під час останнього візиту до лікарні витратили там 50 грн.

При цьому додатково 88% опитаних пацієнтів «дякують» лікарям. У більшості випадків — грошима (69%), цукерками (39%), подарунками (23%) або квітами (17%).

Найчастіше пацієнти франківських лікарень платять за УЗД. У трійку «найпопулярніших» послуг увійшли також здача крові і рентген. Часто платять за анестезію і операції, до 50% опитаних вказали, що сплачують за консультації, фізіотерапію та МРТ.

Тому, законодавчо закріплене Конституцією право громадян на отримання безоплатної медичної допомоги у державних і комунальних закладах охорони здоров'я не відповідає дійсності. Медицина вже давно є платною.

Переважна більшість громадян сплачує кошти до благодійних фондів при закладах охорони здоров'я. Громадяни хочуть принаймні отримувати інформацію, куди саме спрямовуються кошти, сплачені ними, як благодійні внески — так стверджує 62,7% опитаних пацієнтів лікарень. І сплачуючи добровільні пожертви до благодійних фондів, вони мають право отримувати якісні медичні послугу.

Під час дослідження було опитано 1110 респондентів методом анкетування відповідно до квотної вибірки за демографічним показником Івано-Франківська.

Катерина Кролевська, «Інститут аналітики та адвокації»