Мер Калуша Ігор Насалик голові ІФ ОДА: «Якщо на ситуацію не реагуєш ніяк, то займайся колгоспом»


Нині відбулася позачергова сесія Калуської міської ради, на якій розглянули 2 питання: про важку фінансову ситуацію у Калуші та — про роботу казначейства. Чи підуть у безкоштовні відпустки усі працівники бюджетної сфери, офіційно стане відомо приблизно за годину — коли закінчаться закриті зустрічі міського голови із керівниками управлінь і відділів міської ради, освітянами та медиками.

Тим часом на сесії міськради Ігор Насалик зачитав рішення представництва Асоціації міст України в Івано-Франківській області та — порадив голові ОДА займатися колгоспом.

Позачергова сесія тривала трохи більше, ніж півгодини і складалася з виступу тільки міського голови Ігоря Насалика. На початку сесії Ігор Насалик фактично повторив свої коментарі минулого тижня: заробітна плата працівникам бюджетної сфери — це делеговані державою повноваження. Органи місцевого самоврядування не беруть участі у формуванні та використанні першого кошика міського бюджету. Цього року розрив бюджету становить 56 млн. гривень, при тому, що не зменшилася заробітна плата та енергоносії. Плюс Мінфін при формуванні бюджету Калуша завищив показники на 15 млн. гривень — при тому, що ТОВ «Карпатнафтохім» перебував на консервації.

— Нас у січні запевнили, що дадуть дотацію у березні, потім — у червні. 8 серпня відбулася позачергова сесія Калуської міської ради за участю представників ОДА, які запевнили, що у вересні дотація буде. Проте, жодна із обіцянок не була виконана. З 1 жовтня у нас немає бюджетних призначень на заробітну плату для усіх галузей, окрім освітян. Тобто, немає правових підстав нараховувати заробітну плату, незважаючи на те, чи має бюджет надходження, чи — ні. Крок, який зробили міський голова та його заступники — це щоб привернути увагу до проблеми. А проблема — значна. Наприклад, лише по одній галузі медицини дотація, яка доведена на спільну медицину міста та району, становить 62 млн. гривень. А тільки заробітної плати торік медикам виплатили 82 млн. гривень. А де ще 10 млн. гривень на енергоносії? Де елементарне забезпечення? Можна працювати у цій ситуації? Бюджет країни сформований так, що у розрахунках по Східній Україні застосовується екологічний коефіцієнт, що автоматично збільшує бюджет на 20%. А Калуш, який має статус зони екологічного лиха, цієї надбавки не має, — повідомив на сесії міської ради Ігор Насалик.

Друге питання, щодо якого доповідав міський голова — про роботу казначейства. Він зауважив, що управління державного казначейства в області «відзвітувалося» про те, що повністю розрахувалося із міським бюджетом.

— Проте, жодного слова по казначейських рахунках і повноваженнях міста сказано не було. Нині казначейство не провело 8,4 млн. гривень. Казначейство перейшло на ручний режим, що породжує корупцію. Я знаю, що і в усій країні критична економічна ситуація, проте, Калуш по власних надходженнях перевиконує планові показники. На наше звернення від 4 вересня прем’єр-міністр Микола Азаров дав доручення Мінфіну, ОДА і казначейству здійснити розрахунки по Калушу до 25 вересня. 26 вересня ми дали телеграму до Кабінету міністрів про те, що доручення не виконується. Калуш має 8,4 млн. гривень не проведених платежів, Коломия — 3 млн. гривень, Долина — 1,2 млн. гривень, Городенка — 1 млн. гривень. Косів — 540 тис. гривень, Снятин — 500 тис. гривень, Тисмениця — 400 тис. гривень, — зачитав міський голова.

Депутати Калуської міської ради прийняли звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та голови Головного управління Держказначейства. Як стало відомо «Вікнам», звернення готувалися в авральному режимі сьогодні зранку і на початок сесії були надруковані не усі. Найперше депутати проголосували «на слух», взявши до уваги, що воно відображає «щойно сказане міським головою». 


ВИШИВАНЮК-НАСАЛИК: 1:1
— Найбільше, що мене вразило за цей тиждень — не те, що 50 міських голів мені зателефонували, щоб підтримати. А — відповідь голови ОДА: людина, яка насамперед відповідає за соціально-економічний розвиток області, коли його запитали: як він буде реагувати на ситуацію (у Калуші), відповів: «Ніяк». Якщо ніяк — то йди займайся колгоспом, — запропонував на сесії Ігор Насалик.

Міський голова навів статистику: Калуш дає 60% ВВП області, 41% — інвестицій, має перше місце в області за здобутками освіти, медицини, соціального захисту та благоустрою.

— Якщо теоретично виключити Калуш із карти області, то Вишиванюку треба шукати показники області не на карті України, а десь ближче до Нікарагуа. 
Міський голова також озвучив інформацію щодо премій і надбавок, у виплаті яких, як у причині нестачі коштів у міському бюджеті, звинуватив міську владу Михайло Вишиванюк. Так, за словами міського голови, усі надбавки, які отримують калуські бюджетники — передбачені законодавством. А ті, що не є обов’язковими (наприклад — доплати медсестрам у медичних закладах за роботу з безкоштовними медикаментами) виплачуються коштом міського бюджету.

— От таких платежів — 7 млн. гривень. Але держава не має до цього жодного відношення, — запевнив Ігор Насалик.

Він також повідомив, що у червні по середнім платежам працівникам бюджетної сфери Калуш перебуває на 15 –му місці із 18-ти. Щоправда, очевидно голова ОДА акцентував саме на преміях і надбавках, які отримала верхівка влади та виконавчий комітет. А Ігор Насалик якраз ці платежі увагою — оминув.

Це — не перше загострення стосунків міського голови Калуша та голови ОДА. Якщо цього разу міський голова порадив голові ОДА займатися колгоспом, то торік радив не жувати ту саму жуйку. Обурення в Ігоря Насалика викликала позиція Михайла Вишиванюка щодо адмінреформи.  Щоправда, потім у стосунках обох очільників наступила відлига. Михайло Вишиванюк навіть приїздив до міської ради на розмову про адмінреформу. А на колегії ОДА Ігор Насалик на запитання Михайла Вишиванюка пообіцяв виділити 40 тис. доларів на ремонт доріг у Калуші.


ЩО ДАЛІ?

За інформацією «Вікон», працівники бюджетної сфери, швидше за все, таки підуть у безкоштовні відпустки. Скільки триватиме вимушений відпочинок — невідомо. І це питання має кілька аспектів: тиждень безкоштовної відпустки міської влади хоча й наробив інформаційного галасу, проте, на фінансову ситуацію — не вплинув. Як повідомив й Ігор Насалик, за цей час ситуація у Калуші погіршилася приблизно на 1 млн. гривень. Скільки часу перебуватиме місто у безкоштовній відпустці, якщо ситуація не зміниться — невідомо. На сесії міської ради Ігор Насалик пообіцяв знайти правовий механізм вивести місто із кризи, якщо держава не реагуватиме. Але скидається на те, що нині місто все ж сподівається на реакцію, бо план «Б» у кращому випадку хіба що у проектуванні.

Це — не перший випадок, коли Ігор Насалик пробує тиснути на уряд «масами». Торік у березні місто спеціально затримало виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери, про що наперед повідомили профспілкові комітети за закритими дверима. Місто спеціально не брало позику у Державному казначействі, оскільки міський голова Ігор Насалик сподівався на перерахунок від Кабміну. Логіка — місто має борг по заробітній платі і спеціально показує його уряду, сподіваючись на дотацію. Раніше Ігор Насалик погрожував уряду судовими позовами.

Зараз ситуація — схожа. Різниця лише у тому, що торік зарплату лише затримували, а цього разу бюджетники її не отримають узагалі за той період, коли перебуватимуть у відпустках. Навряд чи люди будуть задоволені таким адміністративним рішенням. Адже, якщо вимушений відпочинок працівникам апарату виконкому міський голова зможе компенсувати преміями й надбавками, то чи отримають компенсацію медики й працівники інших галузей — невідомо.

Зрештою, може демарш міста на рівні держави й «не помітили», проте, зараз Калуш сподівається на підтримку інших міст області. Калуський радикалізм в області не підтримали. Натомість, Асоціація міст в Івано-Франківській області на зустрічі, яка відбулася у п’ятницю, прийняла рішення провести зустріч із головою ОДА, начальником управління держказначейства в області та ЗМІ, на якій обговорити ситуацію, що склалася. Після цього має відбутися спільна сесія міських рад Івано-Франківської області, і, якщо ситуація не зміниться, — спільне виїзне засідання у Київ. За інформацією «Вікон», зустріч із головою ОДА має відбутися уже цього тижня. Тому виникає питання: чи потрібен вимушений демарш калуських бюджетників, якщо до ситуації підключиться «важка артилерія»?