Мерія просить Міністерство енергетики негайно надати ліміти газу СТЕКу


Через напруженість та невизначеність ситуації з запуском тепла в місті Івано-Франківську «Станіславською енергетичною компанією», у міській раді на позачергове засідання зібралася комісія з питань надзвичайних ситуацій.

Члени комісії заслухали позицію СТЕКу та газовиків. Керівник СТЕКу Олег Вечеринський пояснив, що договір щодо надання лімітів підписаний, але ліміти не надаються, адже хочуть банківських гарантій на всю суму боргу, а не лише письмових гарантій.

Начальник управління з експлуатації газового господарства (УЕГГ) Володимир Марич зазначив, що окрім боргів, у СТЕКу є й ряд інших проблем. Зокрема лічильник, перевірка якого відбувалася на іншому підприємстві, мали б привезти до газовиків на вхідний контроль. Цього зроблено не було, відповідно газ пустити не можуть.

«Проблеми між двома підприємствами не можуть тримати у підвішеному стані третину міста.  На жаль, міська рада не може бути фінансовим гарантом у цій ситуації згідно закону. Проте якщо середньодобова температура тримається нижче 16 градусів – у навчальних закладах і лікарнях має бути тепло. Мешканці міста не можуть бути заручниками ситуації непорозумінь між двома підприємствами», - зазначив заступник міського голови Микола Вітенко.

Тож комісія прийняла рішення звернутися від імені міського голови до Міністерства енергетики та вугільної промисловості й НАК «Нафтогаз України» з проханням щодо врегулювання питання негайного отримання необхідних лімітів газу для ТЗОВ «СТЕК» та зобов’язати їх подати тепло в оселі франківців та заклади освіти у термін, визначений рішенням виконавчого комітету.