Мешканці Прикарпаття масово поподають на гачок телефонних шахраїв


Телефонні шахраї продовжують вибирати собі жертви серед жителів міста і області. Прикрість цих фактів полягає у тому, що неодноразові попередження поліції громадяни ігнорують, а пройдисвітам, навпаки, беззастережно довіряють.

До Івано-Франківського відділу поліції звернувся 84-річний пенсіонер, мешканець міста. Чоловік повідомив що його ошукали шахраї. Зі слів старенького стало відомо, що напередодні на його мобільний телефон зателефонувала невідома жінка і повідомила, що його брат потрапив у дорожню аварію. На це йому потрібна термінова операція за яку треба заплатити 2400 гривень. Чоловік одразу ж виконав вимогу зловмисниці і через найближче відділення банку перерахував на вказаний рахунок гроші. І лише потім потерпілий здогадався зателефонувати братові. Виявилося, що з ним все гаразд і ніякої операції йому не потрібно.

З подібним повідомленням до поліції звернувся 84-річний житель Долинського району, котрий також передав грошові кошти в сумі 6 тисяч доларів США шахраям, за нібито лікування його брата.

18 тисяч гривень перерахувала на рахунок шахраїв і 54-річна жителька Навірнянщини. Телефонний невідомець представився працівником поліції і розповів, що її син вчинив злочин за що його забрали в поліцію. За «порятунок» від в’язниці жінка без вагань виконала вимоги «правоохоронця», але уже за декілька годин, усвідомивши свою помилку, звернулася за допомогою до поліції.

Серед потерпілих від шахрайств ще одна мешканка Івано-Франківська та житель Коломийського району. Франківчанці телефонний невідомець повідомив, що її син пошкодив ноутбук, за який потрібно відшкодувати кошти в сумі 2000 гривень, які жінка, не задумуючись, перерахувала. Тільки пізніше зрозуміла що її обдурили.

А 20-річний хлопець із Коломийщини позбувся своїх коштів через покупку мотоблока в мережі Інтернет на сайті "ОЛХ", перерахувавши завдаток за покупку в сумі близько 1600 гривень, проте мотоблок так і не отримав.

За цими фактами розпочаті кримінальні провадження за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Неодноразово правоохоронці наголошують, не вірити інформації невідомих людей та в жодному разі не перераховувати гроші за видуману шахраями біду.

Тож укотре застерігаємо дотримуватися цих рекомендацій: У разі телефонного дзвінка чи отримання інформації іншим способом, що стосується неприємностей чи біди з родичами, не потрібно панікувати та не поспішати виконувати умови аферистів. Стежте за розмовою: не називайте ім’я своїх родичів.

Уточніть, де в якому закладі, чи поліції, чи лікарні знаходиться фігурант, потребуючий допомоги, після чого зателефонуйте на «102». А ще – передзвоніть тому, кому потрібна допомога або людям, які можуть перебувати разом з вашим родичем та підтвердити чи спростувати те, що трапилось.

Шановні громадяни, якщо ви все таки потрапили на гачок аферистів або відносно вас намагалися скоїти шахрайські дії, негайно телефонуйте до поліції за номером «102». Це дасть змогу правоохоронцям відразу натрапити на слід зловмисників.