Мешканці яких прикарпатських міст мають найбільший і найменший розмір помешкань


У січні–вересні 2017р. в області прийнято в експлуатацію 425,9 тис.м2 загальної площі житла, що на 27,2% більше, ніж за відповідний період попереднього року.

В територіальному розрізі збільшення обсягів прийнятого в експлуатацію житла відбулося в містах Івано-Франківську (у 2,2 раза), Коломиї (в 1,7 раза), Яремче (на 30,3%) і Бурштині (на 28,5%), у Долинському районі (на 37,2%),   Тлумацькому, Верховинському та Надвірнянському ( на 2%–14,1%) районах.

 Менше, ніж у січні–вересні 2016р, прийнято в експлуатацію житла у місті  Болехові в 1,7 раза, Коломийському, Рогатинському, Калуському, Богородчанському районах – на 26,5%–32,1%, у Снятинському, Рожнятівському,  Городенківському районах, місті Калуші та  Галицькому районі – на 9,1%–18,3%,  Тисменицькому і Косівському районах – відповідно на 8,8% та 6,4%. 

У розрахунку на 10 тис. осіб в області прийнято 3,1 тис.м2 житла, що відповідає 3 місцю серед регіонів держави. При цьому, територіальна диспропорція за даним показником складає 30 разів: максимальне значення у січні–вересні 2017р. спостерігалося в Яремчанській міській раді (8,7 тис.м2), мінімальне – у Рогатинському районі (0,3 тис.м2).

Середній розмір помешкання по області становив 106,4 м2 загальної площі. Серед міст і районів області найбільше значення цього показника спостерігається у Яремчанській міській раді (195,8 м2)  та Тисменицькому районі (184,7 м2) найнижче – у Івано-Франківській міській раді (75,5 м2) та Верховинському районі (110,1 м2).

Із об’єктів соціальної сфери у січні–вересні 2017р. прийнято в експлуатацію загальноосвітний навчальний заклад у Тисменицькому районі, дошкільний заклад в с.Крихівці Івано-Франківської міської ради, лікарню у місті Галичі,     амбулаторно-поліклінічні заклади в містах Івано-Франківську та Коломиї, Долинському та Косівському районах, спортивний зал та площинну спортивну споруду у Косівському районі, стадіон в Івано-Франківську.

Протягом січня–вересня 2017р. в області прийнято в експлуатацію ряд об’єктів і потужностей, зокрема: у м.Івано-Франківську – заклади громадського харчування,  трансформаторні  понижаючі  підстанції  напругою  35 кВ і вище, електростанції, що працюють на енергії сонця, районну котельню, місцеві теплові мережі, мийні комплекси для машин, м.Болехові – місцеві теплові та водопровідні мережі, м.Калуші – складські приміщення, місцеві водопровідні мережі, м.Коломиї – потужність з виробництва проводів для свічок запалювання для двигунів та інших комплектів проводів для транспортних засобів, мийний комплекс для машин, каналізаційний колектор, Яремчанській міській раді – готелі та громадську будівлю для туристичного обслуговування, Богородчанському районі – потужність з виробництва кормів готових для тварин, промислову котельню, Верховинському – місцеві каналізаційні та водостічні мережі, Галицькому – місцеві теплові, каналізаційні та водостічні мережі, насосну станцію, Городенківському – силосні та сінажні споруди, Долинському – вітрову та сонячну електростанції, місцеві теплові та водопровідні мережі, Калуському – мийний комплекс для машин, Коломийському – потужності з переробки м’яса,  виробництва  конструкцій будівельних дерев’яних та виробів столярних й теслярських, сонячну електростанцію, місцеві водопровідні мережі, Косівському – свердловину нафтову з експлуатаційного буріння, сонячну електростанцію, Надвірнянському – готель, мийний комплекс для машин, місцевий трубопровід для транспортування газу та місцеві теплові мережі, Рогатинському – худобозабійних цех, Рожнятівському – потужності з виробництва виробів панчішно-шкарпеткових трикотажних машинного чи ручного в’язання, конструкцій будівельних дерев’яних та виробів столярних й теслярських, міні-ГЕС, місцевий трубопровід для транспортування газу, місцеві каналізаційні та водостічні мережі, Снятинському – каналізаційну насосну станцію, сонячну електростанцію, Тисменицькому – потужності з виробництва полівінілхлориду у первинних формах, хлібобулочних виробів, елементів конструкцій збірних для житлового цивільного будівництва з цементу, бетону чи штучного каменю, автомобільний міст та інші.