Мешканка Рожнятівщини отримуватиме довічну державну іменну стипендію


Президент України призначив 23 довічні державні стипендії громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність.

Про це йдеться в Указі Президента України №140/2017 від 23 травня цього року. Стипендії призначено громадянам з 12 регіонів держави. Серед них – мешканка Рожнятівського району, учасник національно-визвольної боротьби Вишневська Ольга Юріївна, інформує прес-служба ОДА.

Ольга Юріївна народилася 1927 року в селі Іванівка на Рожнятівщині. У воєнні роки брала активну участь в підпільній роботі. Батьківська хата знаходилась поблизу лісу, тому кожного вечора повстанці навідувались до сім’ї Вишневських. Батько Юрко працював секретарем в сільській раді та підтримував тісні зв’язки з українським підпіллям.

Навесні 1946 року арештували старшу сестру Ольги, а дещо згодом і її саму. Обидвох сестер засудили до десяти років каторжних робіт. Ольга потрапила до Норильська. Навіть у засланні проявляла нескорений дух, брала участь у Норильському повстанні, яке виникло через нестерпні умови утримання засуджених.

В 1955 році Ольгу звільнили. Після звільнення вона народила сина Ярослава. Оскільки вся родина була виселена селище Верхня Дарасуна Шилкінського району Читинської області, то вона переїхала до своїх батьків, де родина проживала до 1958 року.

На Україну родина повернулася в 1959 році. І тут Ользі довелося тяжко працювати на сезонних роботах в будівельній бригаді. В 1982 році Ольга Юріївна вийшла на пенсію і до сьогодні проживає в с.Іванівка з сім’єю сина Ярослава.