Мікроспорія або котячий лишай


Досить часто зустрічається таке захворювання з групи грибкових дерматозів як мікроспорія, яке також в народі називають “ котячий лишай ”. Воно є дуже небезпечним та висококонтагіозним і потребує обов’язкового своєчасного звернення до лікаря, а також правильно підібраного лікування.

Мікроспорія – це грибкове захворювання гладкої шкіри, волосся , рідше нігтьових пластин, яке найчастіше поширене серед  дітей до 14-15 років, рідше дорослих. Основним джерелом зараження єкішки і собаки .Сезонність випадків захворювань найбільше припадає на кінець літа і початок осені, саме тому, що в цей час виводять потомство  наші домашні улюбленці.

Причини виникнення і шлях зараження:

Переносниками грибків роду Microsporumaudouinii і Microsporumferrugineumнайчастіше є кошенята і дорослі кішки, рідше він може передаватись від собак людині. Зазвичай спори грибка є присутніми на тілі тварин, але передаються дуже легко –контактно-побутовим шляхом : заражаються предмети і речі повсякденного вжитку. Оскільки діти більшість свого часу люблять проводити час з цими домашніми тваринами і все беруть у руки, тому частіше і зазнають зараження даним захворюванням . Отже, потрібно привчати дитину мити руки  і дотримуватись правил поведінки на вулиці.

Патогенез

 При потраплянні спор грибка від переносника на шкіру людини, він створює вогнище захворювання,а  також  дискомфорт шкіри в даному місці і викликає явища лущення і свербежу. Якщо відбулося потрапляння спор грибка в ділянці волосяного покриву голови,то волосяна цибулина  захоплена проростаючими патогенними спорами , приводячи до серйозного ураження волосся.

Клініка:

Характерими місцями локалізації є тулуб, руки, ноги, волосиста частина голови.Зазвичай інкубаційний період триває 4-6 тижнів.При ураженні гладкої шкіри висипання мають вигляд плям рожево-гіперемованого кольору, округлої форми з чіткими межами, вкритих лусками, по периферії яких наявний припіднятий валик над рівнем шкіри, суб’єктивно - свербіж шкіри в місці висипань.

Ураження волосистої частини голови дещо відрізняється проявом елементів висипань, тут зразу можна зауважити , що вогнища округлої форми, але над ними волосини вже обламаніна рівні 6-8 см над рівнем шкіри. Найчастіше зустрічаються на тім’яній і скроневій ділянках голови, де наявні більші вогнища до 5 см в діаметрі з відсівами дрібніших елементів округлої форми.Вони всі мають вигляд пеньків, покритих білою пудрою, де саме і знаходяться спори грибка .

При пізньому звернені до лікаря може виникнути інфільтративо–нагнійна форма мікроспорії, яка проявляється гіперемованими вузликами ,що розташовані на синюшно-гіперемованій шкірі, і які містять всередині інфільтрат, вкритий грубим нашаруваннями  кірок, при натисканні яких гній виходить назовні.

Диференціальна діагностика:

Правильний діагноз можна поставити на основі клінічної картини і даних лабораторного дослідження, та люмінесцентне світіння - на уражених місцях колір висипань буде зеленого кольору. Завдяки цим методам дане захворювання можна легко диференціювати від інших. Потрібно зробити аналіз на виявлення міцелію грибка на волосяній частині голови чи в лусках гладкої шкіри.Якщо результат позитивний, то необхідно розпочати лікування.

Дифреціювати даний дерматоз варто з рядом захворювань, таких як трихофітія, фавус , себорейна екзема, рожевий лишай Жибера.

Профілактика

З метою профілактики даного захворювання потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, слідкувати за своїми домашніми улюбленцями, перевіряти стан їхнього здоров’я у ветеринарів і застерігати діток, щоб були обережними на вулиці. Якщо вже ви стикнулись з мікроспорією, негайно зверніться за допомогою до лікаря і ми вам допоможемо. Незабудьте привести на огляд всіх мешканців вашої оселі і зробити генеральне прибирання та дезінфекцію вашого дому. 

Лікар-дерматолог МЦ «Оксфорд Медікал» ДмитроТомашівський

На правах реклами