Міністр освіти у Франківську закликала фінансувати "бідні", а не елітні школи


Сьогодні, 4 травня в рамках фестивалю Карпатський простір в Івано-Франківську стартував освітній форум за участі міністрів освіти країн-учасниць.

Як зауважив під час відкриття форуму голова Івано-Франківської облради Олександр Сич, головним трендом для наших політиків і освітян мають стати слова Максима Рильського про троянди і виноград - красиве і корисне.

"Освіта і наука є найкращими рушіями розвитку. Саме вони мають допомогти Україні вийти з пострадянської пастки. І майбутнє европейських стосунків залежить від співпраці у сфері освіти та навчання молоді",- наголосив Сич.

Водночас голова ОДА Олег Гончарук наголосив, що фестиваль є платформою для неформального спілкування та обміну думками.

"Ми вирішили цьогоріч поспілкуватися про реформування освіти і перейняти найкращий досвід наших колег з Фінляндії, Латвії, Румунії і Молдови у формуванні нової школи",- зауважив очільник ОДА.

Як зауважила міністр освіти Лілія Гриневич, Україну в реформуванні освіти підтримують міжнародні партнери та великі компанії. Наприклад компанія Lego вирішила цього року подарувати всім першачкам набори "цеглинок", щоб вони могли самі вчитися щось створювати.

"В Україні станом на сьогодні діє 100 пілотних шкіл. Висновки з їх діяльності є дуже позитивні, адже у дітей зростає мотивація до навчання. Їм подобається вчитися не тільки у класі, а й виходити на природу, в музеї. Сучасних дітей треба вчити за методиками провідних систем світу з урахування найкращого українського досвіду. Наприклад ідеї, що не можна уроки проводити тільки в класі є ідеями Василя Сухомлинського. Проте тут є і одна проблема, адже вчителі кажуть, що більше втомлюються",- каже Гриневич.

Після розповіді міністра про перші результати впровадження реформи, міський голова Франківська Руслан Марцінків поцікавився, як місцева влада має визначати, якій школі скільки дати, адже стан матеріально-технічного забезпечення у всіх закладах поганий.

На це міністр зауважила, що з держбюджету вже перерахували субвенцію і тепер місцева влада має провести тендери.

"У нас школи дуже стратифіковані за прошарками. Є "елітні" школи де вчаться діти чиновників та бізнесменів і вони мають багато благодійних внесків для розвитку. Водночас є школи де вчаться діти з соціально незахищених категорій і вони не мають таких коштів. Проте, всі діти є рівні і вони наше майбутнє, не залежно в якій школі вчаться. Тож місцева влада повинна проаналізувати стан матеріального забезпечення шкіл і більше грошей давати на "бідні" школи",- наголосила Гриневич.