Міністр пояснив, чому українці їдуть працювати за кордон


За кордоном на постійній основі працює понад 3,2 млн українців. До сезонної трудової міграції залучено майже втричі більше громадян.

"Зараз в Україні друга хвиля трудової міграції. У 90-х на заробітки в Росію та Європу виїхало більше громадян, ніж зараз. Однак тоді ніхто не ставив питання, що ми втрачаємо трудові ресурси. У 2000-х ситуація стабілізувалася, доходи почали рости. У 2003 році річний приріст ВВП України склав 12,3%. До 2008 року показник збільшувався. Друга хвиля почалася після 2014-го. Тоді впали соцстандарти. Люди знову почали шукати щастя", - розповів міністр соцполітики Андрій Рева, пише Деловая столица.

За його словами, проблема трудової міграції є не лише в України.

"У Литві 3 мільйони населення, з них 1 мільйон виїхали. Причому на постійній основі. У Польщі економічне становище набагато краще. Середній розмір зарплати - $1200. Однак наші трудові мігранти приїхали на місця, які звільнили поляки. В України немає такого заміщення. Тому на ринку праці відчуваємо дефіцит насамперед кваліфікованих кадрів. Якщо тенденція збережеться — виникне брак навіть некваліфікованих кадрів", - каже міністр.

Він підсумував, що трудова міграція українців продовжиться ще рік-два. Якщо Україні вдасться досягнути відповідних соціальних стандартів.