Міська влада Калуша оприлюднила дані про свої премії та надбавки


Міська влада Калуша рідко оприлюднює свої доходи. Зазвичай, про матеріальне становище посадовців можна дізнатися лише під час обов’язкового щорічного декларування доходів. Проте, через висловлювання голови ОДА Михайла Вишиванюка, який звинуватив міську владу Калуша у використанні бюджетних коштів собі на надбавки і премії, що, начебто, і стало причиною фінансової кризи у місті, міська влада порахувала, скільки сплатила обов’язкових і необов’язкових платежів.

За інформацією ”Вікон”, найбільші виплати отримує державне управління — якщо співставити кількість осіб та суму коштів, яка виділена на надбавки, допомоги, винагороди та стимулюючі виплати.


ПРО ОБОВ’ЯЗКОВІ ПЛАТЕЖІ…

Упродовж 9 місяців цього року на заробітну плату державних управлінців та працівників усіх галузей бюджетної сфери було витрачено 135,4 млн. гривень. З них 6,8 млн. гривень — матеріальної допомоги на оздоровлення.

Майже 15% коштів (або 1 млн. гривень) “оздоровчих” коштів використали державні службовці структурних підрозділів виконавчого комітету та Калуської міської ради (всього — 228 осіб). Виходить, що кожен державний службовець міської ради отримав у середньому по 4,3 тис. гривень допомоги на оздоровлення. Хоча, насправді, допомога на оздоровлення — дуже різна, адже виплачується у розмірі середньомісячної заробітної плати. Згідно із декларацією за минулий рік, середньомісячна заробітна плата міського голови Ігоря Насалика становить майже 12 тис. гривень. Перший заступник міського голови Ігор Матвійчук у середньому отримує 14 тис. гривень на місяць.

“Оздоровчі” працівників виконавчого комітету Калуської міської ради, очевидно, співрозмірні із їхніми заробітними патами. У січні депутатам Калуської міської ради надали інформацію про те, скільки заробляє міськвиконком. Заробітна плати начальників відділів — на рівні 3-х тис. гривень. Найбільше серед начальників заробляє очільник відділу внутрішньої політики міської ради — Микола Шинкар: майже 3,6 тис. гривень. 

37% коштів (або — 2,5 млн. гривень) було використано на матеріальну допомогу на оздоровлення для освітян (близько 1100 осіб). Середня сума допомоги на оздоровлення, яку отримали освітяни — майже вдвічі менша, ніж у державних службовців: вона склала 2,3 тис. гривень.

Майже 40% коштів (2,7 млн. гривень) на оздоровлення освоїли медики (1380 осіб). Середня сума оздоровчих для медиків склала 1,9 тис. гривень. 
Загалом було виплачено обов’язкових доплат майже на 8,3 млн. гривень.


… І СТИМУЛЮЮЧІ

Найбільша сума стимулюючих виплат — також у працівників державного управління: приблизно половина від нарахованої заробітної плати. Так, якщо за 9 місяців цього року працівникам державного управління було нараховано 10,2 млн. гривень, то стимулюючих виплат — на 4,3 млн. гривень.  
Міський голова Ігор Насалик пояснив це низькими заробітними платами працівників бюджетної сфери:

— Заробітну плату державним службовцям не підвищували з 2006 року. Порівняйте рівень зростання цін на продукти й енергоносії. Премії і надбавки для державних службовців — це вже не стимул до праці, а лише стимул до виживання.

Справді, заробітні плати працівників міськвиконкому не є високими. Станом на січень посадовий оклад в усіх працівників (начальників відділів та — спеціалістів) був на рівні 1147 гривень — тобто, мінімальної заробітної плати. Решта заробітної плати формується із надбавок та премій. І якщо доплата за ранг та вислугу років є обов’язковими, то надбавка за інтенсивність і премія належать до стимулюючих виплат. І саме ці платежі найбільше впливають на розмір заробітної плати. Найбільш інтенсивно працюють міський голова, заступники, керуюча справами виконавчого комітету та секретар міської ради, адже отримують надбавку за інтенсивність у розмірі 100%. Таку ж надбавку з усіх посадовців міськвиконкому отримує ще тільки начальник відділу внутрішньої політики.

“Вікна” писали про те, що за 10 місяців минулого року на премії та надбавки для п’яти заступників міського голови та керуючої справами виконавчого комітету з міського бюджету було витрачено 433,9 тис. гривень. Якщо додати премії та надбавки для міського голови, то виший щабель влади “потягнув” з міського бюджету майже півмільйона гривень. З цих даних можна зробити висновок, що приблизно восьму частину “стимулюючого” фонду державного управління використовує верхівка міської влади. Освітяни цього року отримали стимулюючих виплат на 1,3 млн. гривень, а працівники галузі охорони здоров’я — на 1,7 млн. гривень. Загалом на стимулюючі платежі для працівників бюджетної сфери було використано 8,3 млн. гривень, з яких 7,7 млн. гривень профінансовано коштом міського бюджету.

— Ми не залізли у кишеню держави, — заявляє міська влада.

— Бюджет Івано-Франківська — 303 млн. гривень, а премій виплачено на 4 млн. гривень. У Калуші при обсязі бюджету 153 млн. гривень виплачено премій на 8,1 млн. гривень. Премії — це стимулюючі виплати і вони виплачуються у межах фонду заробітної плати й у межах економії фонду заробітної плати. Сьогодні виплата премій по органах самоврядування міста Калуша склала 4,1 млн. гривень при місячному фонді зарплати по обов’язкових платежах 1,2 млн. гривень. Тобто, цими коштами, які витратили на премії і надбавки, можна було заплатити заробітну плату за 3 місяці. Водночас, в освіті, медицині Калуша стимулюючі виплати або на рівні минулого року, або — зменшені проти відповідного періоду минулого року, — вважає начальник головного фінансового управління ОДА Галина Карп.