Міська влада Калуша порахувала свої надбавки й премії у розмірі більше 16 мільйонів гривень


За 10 місяців у Калуші виплатили 16,6 млн. гривень надбавок, допомог і винагород. Половина з них — не обов’язкові, згідно із законодавством, проте, влада твердить, що майже усі профінансувала коштом міського бюджету.

Міська влада Калуша рідко оприлюднює свої доходи. Зазвичай, про матеріальне становище міської влади коштом міського бюджету можна дізнатися лише під час оприлюднення декларацій. Проте, через висловлювання голови ОДА Михайла Вишиванюка, який звинуватив міську владу у використанні бюджетних коштів собі на надбавки і премії, що начебто й стало причиною фінансової кризи, міська влада порахувала, скільки витратила на обов’язкові й необов’язкові платежі. Причому, включили усю бюджетну сферу, а вищий ешелон влади, якого, очевидно, найбільше стосувалася критика, окремим рядком не вивели.

Із інформації, яку отримали «Вікна», виходить, що найбільші виплати отримує все ж державне управління — якщо співставити кількість осіб та суму коштів, яка виділена на надбавки, допомоги, винагороди та стимулюючі виплати.

Найперше — про обов’язкові платежі. Так, згідно із документами, які отримали «Вікна», упродовж 10 місяців цього року на заробітну плату державних управлінців та працівників усіх галузей бюджетної сфери було витрачено 135,4 млн. гривень. Плюс 6,8 млн. гривень — матеріальної допомоги на оздоровлення.

Майже 15% коштів (або 1 млн. гривень) «оздоровчих» коштів використали державні службовці структурних підрозділі виконавчого комітету та Калуської міської ради (всього — 228 осіб). Матеріальна допомога на оздоровлення виплачується у розмірі посадового окладу. Відтак, міський голова, п’ятеро його заступники, секретар Калуської міської ради, за підрахунками «Вікон», всередньому отримали по 10-11 тис. гривень матеріальної допомоги на оздоровлення, або — трохи менше 10% від суми, використаної на виплати для працівників структур виконкому та міської ради.

До речі, у січні цього року міська влада оприлюднювала заробітні плати працівників виконавчого комітету Калуської міської ради, аби переконати депкорпус у тому, що посадовці виконавчого комітету міської ради заробляють не так уже й багато. Щоправда, у документах не вказували матеріальні допомоги, які отримують, посадовці із міського бюджету.

Торік міський голова, його заступники отримали матеріальну допомогу на оздоровлення. У 2011 році — Ігор Насалик такою можливістю не скористався. Найкращим для посадовців виявився 2010 рік, коли міська влада змогла отримати 2 матеріальні допомоги — на оздоровлення та на вирішення соціально-побутових питань (останню не отримав тільки міський голова Ігор Насалик. — Авт.).

37% коштів (або — 2,5 млн. гривень) було використано на матеріальну допомогу на оздоровлення для освітян (приблизно 1100 осіб). Заробітна плата освітян обійшлася майже у 51 млн. гривень.

Майже 40% коштів (2,7 млн. гривень) на оздоровлення освоїли медики (2300 осіб). До речі, вперше виплата на оздоровлення для працівників медицини як обов’язковий платіж у розмірі місячного посадового окладу була передбачена у бюджеті 2012 року. Для галузі медицини за 10 місяців цього року було витрачено 61,3 млн. гривень на заробітну плату.

563 тис. гривень на оздоровлення використали працівники соціального захисту, молодіжної політики, культури, спорту та інших структурних підрозділів Калуської міської ради.

До обов’язкових платежів належить і щорічна винагорода, яку цьогоріч отримали тільки освітяни та працівники фізичної культури.

Щорічна винагорода, за словами начальника управління Калуської міської ради Любові Максимович, є щорічною грошовою винагородою педагогічним працівникам і є додатковою заробітною платою. Винагорода виплачується за сумлінне виконання обов’язків у розмірі до 100% від місячного посадового окладу. У Калуші цьогоріч розмір винагороди був визначений на рівні 60%.

Освітяни отримали винагороду на 1,4 млн. гривень, працівники галузі фізичної культури — на 27,3 тис. гривень.

Загалом за 10 місяців цього року було виплачено обов’язкових платежів майже на 8,3 млн. гривень. І ще стільки ж — на необов’язкових платежів. Причому, як запевняє міська влада, левова частка їх була виплачена коштом міського бюджету.

Найбільше стимулюючих виплат отримали працівники державного управління — приблизно половину від нарахованої заробітної плати. Так, якщо за 10 місяців цього року працівникам державного управління було нараховано 10,2 млн. гривень, то стимулюючих виплат — на 4,3 млн. гривень. 

«Вікна» писали про те, що за 10 місяців минулого року на премії та надбавки для п’яти заступників міського голови та керуючої справами виконавчого комітету міської ради з міського бюджету було витрачено 433,9 тис. гривень. Якщо додати премії та надбавки для міського голови, то виший щабель влади “потягнув” з міського бюджету майже півмільйона гривень.

Освітяни цього року отримали стимулюючих виплат на 1,3 млн. гривень (що становить 2,5% від нарахованої заробітної плати. — Авт.). З них 78 тис. гривень становила премія педагогам до свята обдарованої молоді та переможцям конкурсу «Учитель року». Решта — надбавки за складність та напруженість у роботі.

Працівники галузі охорони здоров’я отримали стимулюючих виплат на 1,7 млн. гривень, (що становить 2,9% він нарахованої заробітної плати. — Авт.).

Працівники галузі культури отримали 155 тис. гривень у вигляді стимулюючих виплат, що становить приблизно 2% від нарахованої заробітної плати.

Загалом на стимулюючі платежі для працівників бюджетної сфери було використано 8,3 млн. гривень.

— Із 8,3 млн. гривень стимулюючих виплат 7,7 млн. гривень профінансовано нашими власними коштами, тобто фінансове стимулювання делегованих повноважень ми провели за власний рахунок, тому критика зі сторони Михайла Вишиванюка є абсолютно непрофесійною — ми не залізли у кишеню держави, — вважає міська влада.