Міст на Пасічну чекатиме на капремонт щонайменше два роки, – Вітенко


На мосту на Пасічну – величезні воронки, в які потрапляють колеса автівок. А 4 березня, близько 20:00, в таку яму влетіла автівка з львівськими номерами, вирвало колесо. В результаті – дві машини поліції, чергові затори, – до редакції звернувся професор медуніверситету, мешканець мікрорайону Пасічна у Франківську Василь Скрипко.

Як розповів директор ТзОВ «Івано-Франківськавтодор» Андрій Шуневич, до нього вже приходив представник патрульної поліції. Він склав припис, згідно з яким підприємство має «усунути ямковість» за три дні. І на момент виходу статті ями вже залатали, пише Репортер

«Ми робимо це холодним асфальтом, – каже Шуневич. – І лиш у грудні полатали основні ями на мосту. Нові утворилися десь в кінці лютого, через перепади погоди – то сніг, то дощ, то мороз. Ми планували залатати їх у суботу, але плани зірвалися».

Нагадаємо, що вперше ремонтувати міст на Пасічну «Івано-Франківськавтодор» взявся у 2015 році. Тоді залатали шви у бетонній конструкції на місцях стиків плит, а зверху поклали новий асфальт. Усе разом обійшлося місту в 1,6 млн грн.

З того часу проблеми з дорожнім покриттям – напливи та ями виникають регулярно. І регулярно Шуневич береться їх усувати. Каже, що всі роботи – за гарантією, тобто підприємство робить усе власним коштом.

«Два роки тому – то були протиаварійні заходи, бо ям було дуже багато, – говорить Андрій Шуневич. – Передбачена була лише заміна верхнього асфальтного покриття без ремонту основи – 5 см асфальту зрізали, а 7 см нового поклали. Це не дало потрібного результату, тому асфальт не тримається».

За його словами, посередині мосту дорожнє покриття ще більш-менш тримається, а от у крайніх смугах, де йдуть важкі машини, асфальт і далі руйнуватиметься.

«На мосту лише 7 см нового асфальту, а під ним 15 см незрозумілої субстанції, яку вже й асфальтом назвати не можна, – говорить Андрій Шуневич. – Знизу труха, яка не тримається купи, там немає міцної структури. І особливо в морози вона легко промерзає, асфальт руйнується. Навіть якщо робити капремонт посмужно, то кожну смугу доведеться перекривати на кілька тижнів. Це шалені проблеми з трафіком. Без нового моста чи об’їзду за це бояться братися, але мосту від того краще не стає. Тому ми вимушені й далі по можливості латати ці ями».

Оскільки асфальтний завод поки ще не працює, «Івано-Франківськавтодор» залатав ями холодним асфальтом. На три ями, за словами Шуневича, витратили 700 кг асфальту. Лише матеріал обійшовся у 2800 грн.

«Ми дуже шкодуємо, що взялися за нього, бо проект ремонту моста був неправильним, – додає Андрій Шуневич. – Тепер маємо постійний клопіт. Єдиний вихід – капремонт. Та проблема в тому, що закрити міст неможливо – немає об’їзду».

Перший заступник міського голови Микола Вітенко каже, що цей міст буде чекати, поки не побудують новий. А аварії – це вина водіїв, ями тут ні до чого.

«Я нічого не можу сказати, – каже Вітенко. – Є таке бачення, щоб зробити комплексний ремонт, коли вже буде новий міст. На нього чекати потрібно десь два-три роки. І взагалі, аварія на дорозі виникає не через яму, а тому що водії не врахували дорожню обстановку. Яма теж може бути причиною, але водій, знаючи, що є яма, повинен був зреагувати, пригальмувати».

Вітенко додає, що поки експертизи моста не робили, бо для капремонту його потрібно перекрити, а це дуже складно:

«Якщо його перекрити, настане колапс. На цей рік глобальних робіт не буде, але будемо планувати щось на майбутнє. Поки Шуневич зобов’язаний латати, згідно з гарантією».

У прес-службі патрульної поліції розповідають, що такі приписи на усунення недоліків вуличної мережі – ям на основ­них дорогах міста – надіслали і Муніципальній дорожній компанії. Комунальники вже зробили ямковий ремонт Івасюка, Чорновола, Незалежності.

«Наші патрульні на основних вулицях звертають увагу на ями, пишуть адреси, – каже прес-секретар патрульних Микола Гурак. – І потім сектор безпеки дорожнього руху звертається до комунальників, щоб залатали дороги».

«Патрульна поліція дає нам приписи, де треба усунути аварійну ямковість, – підтверджує керівник КП «Муніципальна дорожня компанія» Віталій Бурко. – Та крім того, ми маємо своїх інженерів з благоустрою, які виявляють такі місця. Щовесни та щоосені наш головний інженер бере участь в об’їзді комісії разом із представником поліції та департаменту благоустрою. Там, де можна було колесо машини залишити, то вже полатали, але це далеко не все».

За словами Бурка, такі роботи ще з грудня тривають постійно, коли дозволяє погода. Зараз чекають на нову партію холодного асфальту і продовжать ремонт. Зокрема на Чорновола, Мазепи, Тисменицькій, Калуському шосе…