Міста боргують Держказначейству 9 млдр. Франківськ також у "чорному" списку


Державна казначейська служба розіслала місцевим органам влади листи з проханням "підтвердити готовність" погасити заборгованість перед казначейством за попередні періоди.

На відповідь від міст держказначейство чекає до 21 червня, повідомляє Бліц-Інфо з посиланням на ЕП.

Мова йде про заборгованість за короткостроковими позиками, отриманими з казначейського рахунку у 2009-2014 роках. Місцеві бюджети брали такі позички для покриття касових розривів, тобто для фінансування видатків за відсутності доходів протягом певного проміжку часу. За даними Асоціації міст України, обсяг боргів за середньостроковими позичками за попередні періоди становить 9 млрд грн.

Міста, в свою чергу, звинувачують уряд у некоректних розрахунках бюджету і вимагають, щоб заборгованість було списано. У протилежному випадку – будуть недофінансовані інші видатки.

Таку позицію озвучили кілька міст, у тому числі Івано-Франківськ, Чернігів ,Чернівці та Харків.

"Проведені зміни до законодавства в частині бюджетно-фінансової децентралізації влади позитивно вплинули на наповнення міського бюджету. Разом з тим, передача повноважень щодо утримання ПТУ, компенсаційні виплати за пільговий проїзд та ін. зменшують фінансовий ресурс на потреби територіальної громади міста. Додаткове навантаження на міський бюджет за рахунок переданих повноважень становить близько 200 мільйонів. Тому фінансове управління виконкому неодноразово надсилало звернення до Кабміну з пропозицією списання заборгованості по середньострокових позиках", - йдеться у відповіді фінуправління Івано-Франківської міськради.