Міста заборгували Держказначейству ₴9 млрд, але мери відмовляються їх повертати


Мери міст звинувачують уряд у некоректних розрахунках бюджету і вимагають списати заборгованість

Державна казначейська служба розіслала місцевим органам влади листи з проханням «підтвердити готовність» погасити заборгованість перед казначейством за попередні періоди. Про це йдеться у листах казначейства, які є у розпорядженні «Економічної правди».

На відповідь від міст держказначейство чекає до 21 червня. Мова йде про заборгованість за короткостроковими позиками, отриманими з казначейського рахунку у 2009-2014 роках. Місцеві бюджети брали такі позички для покриття касових розривів, тобто для фінансування видатків за відсутності доходів протягом певного проміжку часу. Також у листі казначейства за підписом першого заступника голови Державної казначейської служби України Дуди йдеться про те, що держказначейство уже розробило проект постанови про порядок погашення позик та направило його на погодження в Мінфін. Міста, в свою чергу, звинувачують уряд у некоректних розрахунках бюджету і вимагають, щоб заборгованість списали. В іншому випадку – будуть недофінансовані інші видатки.

Наприклад, станом на 1 червня 2017 року сума заборгованості Чернівців склала 419,1 млн грн. «Фактично місцеві бюджети накопичували борги внаслідок завищення розрахункових обсягів доходів І-го кошика і тривалого невиконання цих показників. […] Заборгованість за середньостроковими позиками має бути списана», - пише в офіційному листі начальник відділу економічного аналізу та планування доходів бюджету Чернівецької міськради Світлана Адамович.

Аналогічну позицію озвучили й інші міста, зокрема - Івано-Франківськ, Чернігів та Харків.

За даними Асоціації міст України, обсяг боргів за середньостроковими позичками за попередні періоди становить 9 млрд грн.