Модернізація івано-франківського ЖКГ буде проводитися за рахунок Європи


Мінрегіон продовжує працювати у напрямку залучення коштів міжнародних фінансових організацій у технічне переоснащення підприємств житлово-комунального господарства. При Міністерстві створено Державне підприємство «Центр розвитку державно-приватного партнерства», яке здійснює пошук джерел фінансування, розробку та підготовку пакета документів для залучення коштів, супровід підприємств галузі від інвестиційної пропозиції до реалізації проекту.

На сьогодні створено електронну базу даних галузевих проектів. Зареєстровано понад 2 тисячі проектів на суму 19,4 млрд. гривень.  Про це в ході прес-конференції в Укрінформі повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник.

«У наступному році розпочнеться реалізація 5 проектів з модернізації галузі на суму понад 15 млрд. грн. Це проекти Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Північної екологічної фінансової корпорації. Надалі співпраця з міжнародними фінансовими та донорськими організаціями буде розширюватись», - сказав Міністр.

Він уточнив, що в 2014 році планується запровадити проект Світового банку «Розвиток міської інфраструктури-2» (водопостачання, водовідведення та тверді побутові відходи) на суму 300 млн. дол. США. До участі в проекті відібрані 8 міст: Харків, Коломия, Житомир, Краматорськ, Донецьк, Кіровоград, Київ, Тернопіль. Цей же проект за напрямком підвищення енергоефективності у сфері центрального теплопостачання в Україні передбачає залучення 350 млн. дол. США. До участі відібрано 7 міст. Реалізація проекту розрахована на 5 років.

За словами Геннадія Темника, планується до впровадження в 2014-2020 роках і проект Європейського інвестиційного банку на 800 млн. євро «Покращення муніципальної інфраструктури України» (водопостачання, водовідведення, теплопостачання, енергоефективність громадських будівель, тверді побутові відходи, вуличне освітлення). Відбір міст до участі в цьому проекті поки не проведено.

Також з наступного року планується впроваджувати проект ЄБРР «Модернізація теплопостачання в Донецькій області» (водопостачання та водовідведення). ЄБРР має намір виділити на втілення проекту 31 млн. євро 15 містам Донецької області.

Довідково

Протягом 2008-2013 років за рахунок позики Світового банку у 14 містах України реалізується Проект розвитку міської інфраструктури на суму 140 млн. дол. США на умовах 100-відсоткового кредитування. Інвестиції цього проекту спрямовані на технічну модернізацію систем водопостачання та водовідведення.

У проекті беруть участь міста: Одеса, Чернігів, Бориспіль, Кам’янець-Подільський, Черкаси, Коломия, Дрогобич, Харків, Калуш, Кременчук, Івано-Франківськ, Новоград-Волинський, Слов’янськ, Нова Каховка.

Замінено майже 44 км водопровідно-каналізаційних мереж з запланованих 49 км, реконструйовано 408 насосних та каналізаційних станцій із запланованих 460 одиниць.

Як результат, на підприємствах водопостачання та водовідведення досягнуто економію електроенергії до 30%, на 5-7% скорочено втрати води. У поточному році реалізація проекту завершується.

Також реалізується проект Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) «Розвиток системи водопостачання та водовідведення» у м. Миколаєві на суму 31,08 млн. євро. Передбачається замінити 19,5 км. мереж, відновити 18 насосних станцій, реконструювати каналізаційні очисні споруди та побудувати 2 нові вторинні відстійники.

Після завершення реалізації проекту, а це грудень 2015 року, очікується на 25% зменшити споживання електроенергії, на 5% знизити втрати води в мережах, покращити якість послуг та надійність систем водопостачання та водовідведення, поліпшити екологічну ситуацію у басейні річки Південний Буг та екосистеми Чорного моря.

Крім того, реалізується проект Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO) за програмою «Демо-Україна» у 10 містах на загальну суму 10 млн. євро.

У цілому на реформування житлово-комунального господарства залучено 1,5 млрд. гривень.