"Мовну статтю" закону про освіту відправлять у Венеційську комісію вже до кінця дня - ЗМІ


Скандальна так звана "мовна стаття" нового Закону України "Про освіту" буде скерована на розгляд Венеційської комісії вже до кінця четверга 28 вересня.

Як пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на власні поінформовані джерела, вже до кінця дня Міністерство закордонних справ України направить статтю закону "Про освіту", що стосується мови викладання, на експертизу до Європейської комісії за демократію через право, яка більш відома, як Венеційська комісія.

Сьогодні, 28 вересня, набув чинності новий Закон України "Про освіту", який напередодні підписав Президент України Петро Порошенко.

Закон передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми одна або кілька дисциплін можуть викладатися двома чи більше мовами.

У документі чітко зазначено, що особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах чи групах комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Ця стаття набула неабиякого резонансу в Румунії та Угорщині. Представники урядів цих країні переконують, що такі статті утискають нацменшини в Україні, хоча в українському Міносвіти запевняють, що це зовсім не так.