МОЗ України радить дружити, адже це корисно для здоров'я


Якщо ви скучили за своїм другом, проте ніяк не було часу написати або зустрітись - сьогодні чудова нагода це зробити. Адже сьогодні Світовий день дружби!

Друзі - це не тільки спільні спогади, підтримка чи гарно проведений час, а й величезна користь для здоров'я. Про це йдеться на сторінці в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

Друзі продовжують життя

Дружні контакти збільшують на 50% вірогідність жити довше. Так само, наприклад, як відмова від куріння.

Натомість дослідження кажуть, що для самотніх людей зростає ризик передчасної смерті з усіх причин та в цілому вони відчувають себе менш щасливими.

Друзі впливають на формування звичок

Багато хто з нас почав бігати, ходити в тренажерний зал чи правильно харчуватись “за компанію”;) Справді, багато наших здорових звичок формується в дружньому колі.
Проте це стосується не тільки хороших звичок. Ось дослідження (https://goo.gl/nfnoer), яке вказує, що якщо ви маєте друга, який має надмірну вагу, ви також підпадаєте в зону ризику. Так само з курінням: вам буде важче кинути цю звичку, якщо серед ваших друзів є постійні курці (https://goo.gl/s8BDka). Тому обирайте друзів свідомо!

Друзі - ефективний знеболювальний засіб

Люди з великим соціальним колом мають вищу толерантність до болю, ніж ті, у кого менше друзів. Науковці пояснюють цей ефект викидом потужної дози ендорфінів - гормону щастя, що випускає наш мозок під час спілкування з близькими друзями. В цьому випадку ендорфіни спрацьовують як природний болезаспокійливий засіб та стимулюють задоволення (https://goo.gl/Ngrsm5).

Друзі ще й можуть бути, як антидепресантами

Постійний стрес є одним з найбільш небезпечних ворогів для нашого здоров’я. Проте міцна дружба та тісні соціальні контакти допомагають з ним впоратися. Ми менш схильні мати поганий настрій та розвинути депресію, якщо у нас є дружня підтримка (https://goo.gl/4Nb5CP).

Не забувайте про своїх друзів та будьте здоровими!