Муженко від сьогодні заборонив українським військовим стріляти у відповідь


Начальник Генерального штабу -головнокомандувач Збройних сил України (ЗСУ) Віктор Муженко видав розпорядження, згідно з яким з 00 годин 25 листопада військовослужбовцям ЗСУ заборонено відкривати вогонь.

Як повідомляє прес-центр АТО на своїй сторінці у «Facebook», про це на брифінгу повідомив керівник української сторони у Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) генерал-майор Борис Кременецький.

За його словами, бойовики незаконних збройних формувань продовжують порушувати режим припинення вогню. Вони здійснюють прицільні та провокативні обстріли позицій сил АТО зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів, тим самим намагаючись спровокувати військовослужбовців ЗСУ на відкриття вогню у відповідь і порушення Мінських угод.

«Незважаючи на це, на підтвердження безумовних прагнень України до мирного врегулювання ситуації на Донбасі, начальник Генерального штабу – головнокомандувач ЗСУ видав розпорядження, згідно з яким з 00 годин 25 листопада військовослужбовцям ЗСУ заборонено відкривати вогонь», – йдеться в повідомленні.

Згодом прес-служба Генерального штабу України на своїй сторінці у «Facebook» дала роз’яснення наказу Муженка.

«Українські військові дійсно мають наказ не відповідати на провокаційні обстріли бойовиків. Але вони не будуть спокійно спостерігати, якщо ворог атакуватиме наші позиції. У разі загрози життю військовослужбовців, вони, як і раніше, мають право відкривати вогонь у відповідь. Рішення про відкриття вогню приймає безпосередній командир, який бачить ситуацію на місці», – йдеться у повідомленні.

У Генштабі пояснюють, що провокаційний обстріл – це коли ворог веде неприцільний вогонь у бік позицій українських військових. Під «загрозою життю» передбачається прицільний вогонь чи наближення диверсійно-розвідувальних груп до українських позицій.

Як писав «Вголос», вчорашній день в зоні АТО позначився збільшенням інтенсивності бойових дій, противник продовжує застосовувати важке озброєння та тримає на лінії зіткнення значні сили.