Минулого року на Прикарпатті малі підприємства одержали 1.2 мільярди прибутку


У підприємницькому секторі економіки області налічується 55,2 тис. суб’єктів малого підприємництва, з яких 86% – фізичні особи-підприємці.

Внесок малого бізнесу Івано-Франківщини у загальний обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) малого підприємництва України становив 1,8%. В цьому секторі економіки області зайнято понад 105 тис. осіб, більше як дві третини з яких – фізичні особи-підприємці та наймані у них працівники.

Частка малого підприємництва у загальному обсязі реалізованої продукції (товарів, послуг) усіма суб’єктами господарювання області складає 37,2%, в якій підприємствами (юридичними особами) забезпечено 56,2% обсягів, фізичними особами-підприємцями – 43,8%. Слід зазначити, що фізичними особами–підприємцями здійснюється діяльність майже в усіх сферах економіки, зокрема, у загальній кількості суб’єктів господарювання малого бізнесу, що займаються оптовою та роздрібною торгівлею, ремонтом автотранспортних засобів, тимчасовим розміщенням й організацією харчування, надають транспортні, складські, поштові та кур’єрські послуги їх частка складає понад 90%, у промисловості – 75%, у будівництві – 50,8%, у сільському, лісовому та рибному господарстві – 45,3%.

У 2016 році в області діяло 6,6 тис. малих підприємств (юридичних осіб), з них  5,7 тис. – це мікропідприємства. На 10 тис. осіб наявного населення припало 48 малих підприємств. Серед міст обласного значення та районів вищим від середньообласного цей показник у містах Івано-Франківську (121), Калуші (64), Коломиї (52) та Рогатинському районі (78). У загальній кількості малих підприємств понад чверть займалися  оптовою та роздрібною торгівлею, ремонтом автотранспортних засобів і мотоциклів,  15,7% – працювали в промисловості, 13,3% – у будівництві, 11% – у сільському, лісовому та рибному господарстві.

 У 2016 році малими підприємствами області реалізовано продукції (товарів, послуг) на 18,3 млрд.грн, що складає 27% від загальнообласного обсягу реалізації усіма суб’єктами господарювання (юридичними особами). Майже 80% малих підприємств області працювали прибутково і одержали 1,2 млрд.грн прибутку, що становить 32,5% загального обсягу прибутків підприємств області.