Минулого року Прикарпаття експортувало товарів на майже 500 мільйонів доларів


Обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області у січні–листопаді 2016р. становили 479,7 млн.дол. США, імпорту – 360,9 млн.дол. США.

Проти січня–листопада 2015р. обсяги експорту збільшилися на 41,8%, імпорту – на 32,8%.  Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 118,8 млн.дол. США, коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,33 про це інформує головне управління статистики.

За темпом зростання обсягів експорту серед регіонів України область посіла друге місце.

Партнерами  області  у  зовнішній  торгівлі  товарами  були  нерезиденти зі 103 країн світу.

Найбільші експортні поставки здійснювалися до Румунії, Італії, Польщі, Чехії, Республіки Корея, Індії, Єгипту, Бангладеш, Німеччини, Білорусі та Данії.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив              228,2 млн.дол. США або 58,8% від загальнообласного обсягу та збільшився  у порівнянні з відповідним періодом 2015р. на 40,4%.

У товарній структурі експорту області провідну позицію займали продукти рослинного походження (у т.ч. зернові культури), механічні та електричні машини, деревина та вироби з деревини, живі тварини, продукти тваринного походження. Вагомими були і обсяги відвантажень полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, маси з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів, шкур необроблених, шкіри вичищеної, текстильних матеріалів та текстильних виробів, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості.

В обсягах імпорту вагомими були надходження з Німеччини, Польщі, Румунії, Чехії, Китаю,  Італії, Російської Федерації та Угорщини.

Імпорт товарів з країн ЄС становив 269,1 млн.дол. США  або  74,6%  від загальнообласного  обсягу  імпорту  та  збільшився  проти  січня–листопада 2015р. на 44%.

Серед імпортних надходжень найбільшу питому вагу займали обсяги механічних та електричних машин, полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них. Значними були і обсяги імпорту продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, маси з деревини або інших волокнистих целюлозних матеріалів, недорогоцінних металів та виробів з них,  текстильних матеріалів та текстильних виробів.