На базі обсерваторії на горі Піп Іван буде центр з екологічного моніторингу


На території Карпатського національного природного парку буде створено науково-освітній центр, який працюватиме на базі нині відновлюваної астрономічно-метеорологічна обсерваторії.

Його мета – здійснення комплексної  оцінки екологічної ситуації у Центральній та Східній Європі  та попередження загроз виникнення  екологічних катастроф. Про це заявив під час наради в Івано-Франківській  ОДА, присвяченої  розвитку  природно-заповідного фонду  в Карпатському регіоні заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, передає прес-служба Міністерства екології і природних ресурсів України.

За його словами, під час наради, яка відбулася  за участю  природоохоронців області, мова  також йшла про перспективи розширення  територій природних парків у рамках проекту збереження Карпатських пралісів. Велика увага була приділена питанню  отримання  установами природно-заповідного фонду   речових прав на землю.

«В Європі давно природоохоронні  території  займають велику частину. Україна ж  нині лише  продовжує формувати  свій природно-заповідний фонд, тому актуальним залишається питання розширення територій, вивчення території, яка має  екологічну, рекреаційну, цінність і головне - важливим елементом для підтримки екологічної рівноваги Центральної та Східної Європи», - зазначив Василь Полуйко.

Заступник  Міністра  нагадав, що  відповідно до Державної стратегії  регіонального розвитку  на період до 2020 року  природоохоронні території  на Івано-Франківщині мають бути збільшені  до 403,9 тисяч гектарів.

Також  заступник Міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко разом із Директором Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Мінприроди Віктором Клідом  відвідали  Карпатський   національний природний парк, де ознайомилися  з ходом робіт щодо відновлення астрономічно-метеорологічної   обсерваторії.

Нагадаємо, що обсерваторія розташована на горі Піп Івані є  найвищою спорудою в Україні.  Це - унікальна в Європі територія для вивчення  та охорони  природи, в якій зосереджені важливі і мало вивчені  з ландшафтно-екологічної, ботанічної та зоогеографічної  точок зору екосистеми Карпат.

Об’єкт був зданий в експлуатацію у 1938 році як обсерваторія Варшавського університету. Проте в роки Другої світової війни вона зазнала руйнації.  Відновлення обсерваторії, яка розташована на території Карпатського НПП було розпочато за сприяння Варшавського університету у 2012 року Прикарпатським національним університетом ім. В. Стефаника.

  За словами Василя Полуйка, наразі вивчається питання створення на базі  обсерваторії науково-освітнього центру, який працюватиме  над розвитком транскордонної  науково-освітньої  співпраці спрямованої на сталий розвиток Карпатського регіону  та підвищення рекреаційної привабливості  Чорногірського хребта.

Також Василь Полуйко побував у природному заповіднику «Горгани»  та  Карпатському національному природному парку, де разом із природоохоронцями обговорив план проведення наукових  досліджень на території національного парку.