На дні: Україна тоне у борговій ямі


Фінансисти заявили про те, що економіка України перебуває на межі повного розвалу.

Економіка України знаходиться не те щоб у жалюгідному стані, вона стоїть на межі повного краху і розвалу, та виходу з такого становища у неї на даний момент немає. Про це заявив екс-міністр економіки України Віктор Суслов. Більш того, колишній міністр зазначив, що у найближчі три роки ситуація тільки погіршиться. Пов'язано це, у першу чергу, з величезними боргами країни.

«Якщо згадати, що валютні резерви сформовані за рахунок кредитів МВФ, які теж потрібно повернути, то ситуація виглядає досить сумно. До 2021 року країна мала перевести на рахунок фонду 21 мільярд доларів. Тільки у цьому випадку можна уникнути дефолту», — цитує телеканал ZIK.

Незважаючи на такі серйозні проблеми в економіці, колишній міністр упевнений, що Україна зможе вийти з глибокої кризи. На його думку, до 2019 року країні необхідно виставити на торги сільськогосподарські землі, що викличе величезний попит в іноземців. Екс-міністр також зазначив, що за рахунок грошей іноземців Україна зможе вибратися з боргової ями. «Вважаю, що саме продаж земель сільськогосподарського призначення допоможе врятувати економіку країни від дефолту», — підсумував Суслов.

Ймовірно, подібні заходи ніяк не допоможуть відновити вже остаточно зруйновану економіку країни, так як напередодні вона знову попросила допомогу МВФ. Фактично, Україна просить кошти на погашення своїх боргів, що абсолютно не розумно.

Фінансисти також відзначили соціальні проблеми України. За їх словами, спосіб життя українців істотно впливає на економіку країни. В останні два роки в Україні зросла кількість ігроманів, які цілодобово проводять час на інформаційних ігрових порталах, зокрема на цьому сайті, і залазять у борги. Як повідомляє Мінфін, загальна сума позик зі стовідсотковою ймовірністю невиплати в українських банках на 1 січня 2018 року дорівнює приблизно 593,6 мільярдів гривень, що становить 55,6% від загального обсягу виданих кредитів.

Ідея розпродажу сільськогосподарських земель викликає ще більше питань. Навіть якщо землі будуть розпродані, на них стануть жити виключно іноземці, які, швидше за все, повністю знищать галузь сільського господарства. Більш того, вони зможуть диктувати свої умови. При цьому реальних резервів, які допомогли б Україні вибратися з боргової ями без будь-чиєї допомоги, в Україні немає та, швидше за все, навіть і не буде.

Нагадаємо, що на даний момент державний борг України становить понад 76 мільярдів доларів, а це 85% ВВП. У 2017 році борг країни зріс на 5 мільярдів доларів, а в 2018 на його обслуговування знадобиться 10 мільярдів доларів. Для того, щоб уникнути стрімкого краху економіки, в 2017 році влада Незалежної вийшли на зовнішній ринок запозичень шляхом розміщення євробонди на 3 мільярди доларів. Погашати їх доведеться в 2031-2032 роках. За словами глави міністерства фінансів України Олександра Данилюка, саме такий підхід допоміг країні відстрочити настання дефолту.