На додаткові заняття франківці починають ходити із вступом у школу


Вранці – до школи, по обіді – до репетитора. З таким розкладом школярів знайомі чимало пересічних івано-франківських сімей. Уся справа в тому, що батьки дбають про знання своїх дітей і прагнуть, аби ті не відставали від програми.

«Західний кур’єр» дізнавався, чому таким шаленим попитом сьогодні користуються репетитори.

З початком навчального року додалося роботи в педагогів не тільки у школах. Вони і вдома не знають спокою. І все через те, що мають додаткові заняття із учнями. Навчальний курс у них, як правило, триває стільки ж, як і навчальний рік у школі. Зрозуміла справа із одинадцятикласниками, котрі у травні розпочнуть складати ЗНО. Більшість із них і не приховують, що активно готуються до тестування не самостійно, а з репетиторами. Але в Івано-Франківську, як зрештою і в інших містах України, все частіше до репетиторів посилають малечу, котра ледь встигла переступити поріг школи. Тому треба англійську підтягнути, той з математикою не дружить. А ще програма занадто складна. Таких аргументів на користь репетиторства море. Та чи виправдані такі дитячі післяурочні муки?

«Добре вам, ви хоч англійську вчили і можете чимось допомогти своєму синові, – бідкається мати першокласника. – А я вчила німецьку. Тепер нічого не розумію, тому змушена водити малого до репетитора. За одне заняття плачу по 50 гривень. Нам тої науки стає». На шкільну вчительку жінка зовсім не нарікає, мовляв, та не може кожному учневі вкласти у голову однаково достатній рівень знань за два уроки в тиждень.
А от мама третьокласника Світлана навідріз відмовляється посилати свого Олега до репетитора з англійської. Каже, що не варто, бо й сама трохи розуміється і пам’ятає зі школи та університету.

«Ще у першому класі організовували гурток із вивчення англійської мови. Я записала свого Олега. Але після трьох занять зрозуміла, що то марна трата часу і грошей. Тому й не давала сина більше на той гурток. Там вони майже нічого нового не вивчали. В основному повторювали все те, що проходили на уроці. З таким успіхом я і вдома можу проводити для нього індивідуальний курс іноземної мови. Там немає нічого складного», – каже пані Світлана.

Проти насильного методу впихання в дитячу голову науки виступають психологи. Дитину не можна примушувати до будь-якого заняття. Вона має цього захотіти сама.

«Складна програма, дитина не встигає», – масово бідкаються стурбовані знаннями своїх чад родичі. Виникає риторичне запитання: невже укладачі шкільних програм розробили стратегію навчання винятково для сильних учнів чи то для роботів?

Пошук відповідного репетитора – не проблема. Сьогодні в мережі є достатньо оголошень, аби лише хотіли вчитись. Найбільший вибір спеціалістів з іноземних мов.

Для роботи із учнями молодших та середніх класів батьки вибирають репетитора здебільшого за принципом географічного розташування – аби поближче до дому.

Репетитори індивідуально домовляються із батьками про час і місце занять. Як правило, діти приходять до вчителя додому. До речі, таким додатковим підзаробітком не гребують навіть студенти. У свій вільний час вони готові поділитися своїми знаннями. Одним із найпопулярніших пунктів в анкетах репетиторів, на котрі «клюють» батьки, є виконання домашніх завдань. Готові перекласти тягар навчання на плечі репетитора, аби лише самим не завантажувати свої голови непотрібними речами. А ще репетитори приваблюють до себе такими популярними фразами, як «вивчення за сучасними підручниками» та «в ігровій формі». 50 гривень – ніби й небагато за один урок, але за весь курс навчання сума набігає чимала.

«Моя донька вже три роки ходить до репетитора з англійської, – ділиться мама восьмикласниці Ірина. – Тепер в неї виникли труднощі з фізики, тому вирішили ще підтягнути цей предмет. Кожна вчителька бере по 50 гривень за урок. А що робити, коли програма складна?»

Психологи рекомендують винаймати репетиторів тільки тоді, якщо дитина насправді з поважних причин пропустила заняття у школі і не може самотужки зрозуміти пропущену тему. Але в такому випадку послуги репетитора не повинні перерости у постійне явище. 
Зовсім інша картина із старшими учнями, особливо тими, хто готується вступати. Для того, аби пройти ЗНО, необхідно додатково займатися, переконують ті, хто вже став студентами. Хтось брав додаткові уроки в основного вчителя і завдячує своїм результатом йому. Але чимало є «тіньових» репетиторів, котрі готові викластися на повну, аби їхні учні склали те ЗНО якнайкраще.

Учитель за фахом і репетитор зі стажем Ольга зізнається, що уроки української мови та літератури – це величезний обсяг. Жінка готує лише випускників шкіл до ЗНО. Вона починає підготовку з дітьми з вересня і до травня саме встигає подати весь матеріал. І це за умови, якщо жінка проводить по два заняття у тиждень. Ефективність такого навчання пані Ольга вимірює не оплатою за викладений матеріал, а показником ЗНО своїх вихованців. Були в неї дівчата, котрі не дотягнули до абсолютного максимуму лише півбала.

Як правило, курс підготовки визначає сам репетитор. На практиці з різними учнями виходить по-різному. «Якось до мене прийшов випускник середньої школи аж після пробного тестування вкінці березня. Тоді вже було надто пізно щось із ним починати. За два місяці ми пройшли все галопом. Микола був задоволений, його результат – 168 балів. Зараз він навчається у вузі. Але такого стресу я не бажаю більше ані собі, ані тим дітям. Найкраще заздалегідь подбати про підготовку», – розповідає пані Ольга.
Звичайно, при підготовці до ЗНО важливо заручитися гарантією здобутих знань. Але репетитори беруться за навчання лише у тому випадку, якщо бачать потенційний прогрес. Вони ж також працюють на свій імідж.

Популярність репетиторів у нас виникла із запровадженням зовнішнього незалежного оцінювання. Тому найбільше охочих додатково позайматися з того чи іншого предмета появляється саме у старших класах. Теперішня молодь, здається, здатна зробити все заради того, аби не впасти лицем у болото, скласти ЗНО із позитивним для себе результатом.

Насправді сильними репетиторами учні вважають тих, хто вже має певний досвід за плечима і підготував бодай декількох випускників, котрі у топі за кількістю набраних балів. Таке сарафанне радіо поміж дітьми спрацьовує. Тому ті готові навіть в інший кінець міста добиратися, аби лише гарантувати собі надійний тил.

Ціна в Івано-Франківську стабільна – від 50 гривень за урок. А тепер підрахуємо витрати на одну дитину, якщо вона займається з репетитором раз на тиждень з одного предмета. За весь навчальний рік набігає до сорока занять. У підсумку – дві тисячі гривень за додаткове навчання дитини. Кожен наступний предмет – це ще стільки ж. Тому витрати на додаткову освіту можуть суттєво вплинути на сімейний бюджет. Це ще добре, якщо результат буде позитивним. Надто дорогі розцінки на приватні уроки ніколи не стануть гарантією того, що у дитини насправді появляться знання.

З неофіційних джерел нам стало відомо, що у деяких школах Прикарпаття вчителі навмисне спонукають своїх дітей до додаткових індивідуальних занять у них же вдома. Мовляв, треба трохи підтягнути знання з предмета. Згодом такі репетиторства стають стимулом для отримання кращої оцінки на уроках. А підприємливі вчителі таким чином отримують додаткові прибутки. Погодьтеся, немає потреби викладатися на повну у класі, якщо можна покращити своє матеріальне становище.

Цікаво, що навіть при університетах тепер мають свої «гарячі пропозиції». Там проводять підготовчі курси. Один із вузів Івано-Франківська вже запропонував своїм потенційним студентам пройти таку підготовку протягом трьох або п’яти місяців. Вартість такого навчання складає відповідно 480 гривень за 50 годин та 800 гривень за 100 годин курсів. Але це ще не гарантія того, що після такого навчання можна вважати себе студентом. А вже при вступі до університету половину вартості підготовчих курсів тут можуть зарахувати як оплату за навчання.

Ті, хто готується до проходження ЗНО, мають свої критерії при відборі репетитора. Найперше вони дізнаються «пропозиції на ринку», а вже тоді зважують, що їх може очікувати. Змагаючись у конкуренції, вчителі навіть готові «скинути» ціну, аби переманити учня на свою сторону.