На Долинщині ЄС профінансує побудову лісових доріг


Проблема поганої прохідності лісових доріг, одна з найгостріших і тяжко розв’язуваних, створює стримуючий вплив на розвиток економіки країни і регіону в цілому.
Адже погано організована система транспортного сполучення обумовлює низький рівень вантажоперевезень і відповідно, робить негативний вплив на темпи зростання обсягів виробництва в лісовій галузі.

У країнах Європейського Союзу з цією проблемою навчилися справлятися за рахунок ефективного будівництва лісових доріг із використанням нових інноваційних матеріалів і технологій. В Україні, яка на світовому ринку виступає в ролі постачальника лісопродукції (пиломатеріали, брикети паливні, євродошка та інше) потрібно швидкими темпами ліквідувати відставання в цій важливій сфері і з кожним роком все більше і більше будувати якісні внутрішні комунікації, які дадуть можливість удосконалювати способи вивезення лісу-кругляка з місця його вирубки.

Ця проблема дуже актуальна і для ДП «Вигодський лісгосп», зокрема, для вивезення лісу з важкодоступних лісових масивів, для того щоб збільшити обсяги надходження податків до Державної та місцевих скарбниць, доводиться створювати просту і найменш витратну логістику лісового господарства. Можливість ефективної розробки важкодоступних лісових ділянок напряму залежить від наявності надійних автодоріг у гірській місцевості. Крім того, важливо, щоб якість експлуатованих лісових доріг зберігалася протягом багатьох років, навіть при великому транспортному навантаженні (вага лісовоза з лісом приблизно 20 т), а їх доступність не залежала від пори року.

Наприкінці квітня в Кошице (Словаччина) прийняли рішення про виділення європейського гранту, який буде використаний для будівництва і розвитку інфраструктури лісових доріг. Цей європейський проект був запущений в 2017 році. Він має на меті сприяти інноваційній співпраці між країнами Європейського Союзу (ЄС) і країнами Східного партнерства та ефективно використовувати існуючі можливості такої співпраці. Така схема грантів (2017) призначена для посилення партнерських відносин у сфері інноваційної діяльності в рамках цього проекту.

24-25 квітня цього року представники національних та регіональних влад Угорщини, Словаччини, Румунії та України, члени Об’єднаного моніторингового комітету відібрали для фінансування на другому засіданні Спільного Моніторингового Комітету п’ять великих інфраструктурних проектів на загальну суму 22 млн євро. Одним з учасників-переможців став ДП «Вигодський лісгосп» з проектом «Дороги до здорових лісів: стійкі, адаптивні, різноманітні та сталі ліси у прикордонних регіонах України та Словаччини».

Лісівники переконані, що будівництво запроектованих споруд дозволить забезпечити створення умов для поступового переходу на вибіркові методи рубок; транспортне забезпечення лісогосподарських робіт із відновлення охорони та захисту лісу, а також виконання лісозаготівельних робіт із застосуванням сучасних систем лісозаготівельних машин та природозберігаючих технологій лісозаготівель; оптимізацію лісотранспортної мережі; суттєве зменшення кількості трелювальних волоків, зниження обсягів ерозійних процесів, влаштування в лісовому фонді малих гідротехнічних споруд для накопичення води та регулювання її стоку, а також укріплення берегів рік.

Тепер перед керівництвом ДП «Вигодське лісове господарство» стоїть завдання – побудова високоякісних лісових доріг за європейськими стандартами і вимогами у гірській місцевості.

Довідково

ДП «Вигодський лісгосп» почав будувати лісові дороги з 2008 році. На даний час на дорожній лісовій карті лісгоспу близько 140,5 км лісових шляхів, важливих для гірських і високогірних населених пунктів Долинського району.

Нові лісові дроги, які плануються побудувати в найближчому майбутньому – Людвиківське лісництво урочища «Городище» – 3,8 км, «Пустий Горб» – 4 км, Свічівське та Бескидське лісництва з будівництвом трьох мостів та підпірної стінки із габіонів довжиною 84 м вздовж ріки Свіча, 11 дерев’яних перепадів у руслі ріки, дві лісові автомобільні дороги в напрямку урочища «Тисовий» протяжністю 7 км, протипожежна водойма площею дзеркала води 0,56 га. Також передбачено рекультивацію трелювальних волоків загальною протяжністю 4 км.