На "дошку ганьби" і віник в руки: Як на Прикарпатті виховують батьків-боржників


Останнім часом прикарпатці активно обговорюють методи впливу на батьків, які не сплачують аліменти. Зокрема, резонансу в мережі набрала інформація про арешт майна недобросовісних татусів, заборона полювати і водити авто.

Як розповіла в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо заступниця начальника управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в області Романа Бунчак, з 6 лютого вступили в дію зміни до чинного законодавства, які посилюють відповідальність боржника за злісне ухилення від виконання своїх батьківських обов’язків (сплати аліментів).

«Завдяки новим змінам, якщо особа ухиляється від сплати аліментів на термін від півроку державний виконавець має право за своєю вмотивованою постановою обмежувати його в праві виїзду за кордон. Відтак, боржник не може покинути межі України, поки не сплатить борг, адже про заборону повідомлено прикордонників. Наступне – це тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом. Далі - це обмеження в праві користування мисливською та вогнепальною зброєю. Ну і звичайно ще є суспільні роботи. Державний виконавець складає протокол, направляє його до суду і суд своєю постановою направляє боржника на виконання суспільних робіт. Як правило, це прибирання вулиць. Всі зароблені кошти будуть спрямовуватись на сплату аліментів», - пояснює нововведення чиновниця.

Читайте також: На Прикарпатті почали публікувати списки злісних неплатників аліментів

Окрім того, за словами заступниці начальника виконавчої служби, якщо батько ухиляється від сплати аліментів він втрачає право надавати дитині дозвіл на виїзд за кордон, поки не погасить борг.

Проте найцікавішим і найдієвішим методом впливу на злісних неплатників аліментів, на переконання Романи Бунчак, стали «дошки ганьби». Таке нововведення нещодавно з’явилось на сайті Державної виконавчої служби. Тут розміщують прізвища та суми боргів найзатятіших неплатників по районах. Метод суспільного осуду дав дуже позитивні результати. За місяць від початку дії нових змін органами державної виконавчої служби стягнено близько 1 млн. 607 тисяч гривень боргів за аліменти.

«Хочу сказати, що це дуже результативний механізм. Багато чоловіків приходить з квитанціями, що ми вже сплатили і вимогою «заберіть мене з цієї дошки». Спочатку ми ці дошки вивішували у відділах виконавчої служби і на стендах органів місцевого самоврядування. Тепер розмістили їх на сайті і це дало результат. Наприклад вчора на прийом прийшов чоловік і кричав «зніміть мене з дошки». Ми сказали: сплатиш, тоді знімемо. Відразу приніс квитанцію на 32 тисячі гривень і ще разів шість телефонував протягом дня, чи його зняли з дошки. І хоча нам говорили, що не дуже правильно розміщувати такі дошки, але хіба не платити аліменти правильно?», - риторично запитує Бунчак.

Потрапляють на таку «дошку ганьби» боржники з найбільшими сумами неоплачених аліментів. Втім, як правило, такі "татусі" після розголосу відразу оплачують всю суму. Днями Бліц-Інфо писав, що в Тлумацькому районі чоловік відразу сплатив борг 57 тисяч. Перед цим в Коломийському районі ще один горе-татусь погасив борг у 32 тисячі гривень

«Я бачила найбільшу квитанцію - це 67 тисяч за один платіж. Є позитивна динаміка. Але роботи ще дуже багато. Зараз по всій області їздить наш штаб і спільно з поліцією ми боремося з тими неплатниками. Наприклад у Коломийському районі чоловік заборгував близько 120 тисяч гривень. Тож оперативний штаб приїхав та описав земельну ділянку. Оскільки чоловік зловживає алкоголем і не може погасити борг, землю віддадуть на реалізацію, а кошти підуть на оплату аліментів», - пояснює чиновниця.

На початку року у службі було близько 9 500 виконавчих проваджень, але за лютий число зменшилось до 8 600 проваджень. Багато боржників добровільно сплатили кошти, а деякі домовилися між собою і забрали виконавчі документи.

«Ми розбиваємо ухилення на три етапи: три місяці, півроку і рік. Після трьох місяців ми вносимо боржника до єдиного реєстру, а після шести місяців - виносимо всі види постанов, які я зазначала і відповідно можемо впливати на такого неплатника. Зараз є близько 600 осіб, які злісно ухиляються від сплати аліментів, але цифра щодня змінюється. Серед них є і жінки. Найчастіше вони ведуть аморальний спосіб життя. На таких мам були складені відповідні протоколи і постанови, тож вони також мусять сплатити борги», - зауважує посадовець.

Читайте також: У недобросовісного батька на Франківщині арештовули будинок 

Романа Бунчак наголошує, що є багато батьків, які готові платити великі гроші адвокатам, але не дітям. Зазвичай не платять аліменти ті батьки, які мають якісь внутрішні конфлікти з матір’ю дитини.

«Треба розуміти, що все залежить від правової культури людини. Бувають випадки, коли державний виконавець починає вживати до боржників якісь заходи, вони придумують заплатити 100-150 гривень і факт виконання судового рішення вже є. Як правило, такі боржники користуються послугами адвокатів, які їм таке радять. З власного досвіду знаю випадки, коли боржник вирішував, що краще платити адвокату, ніж своїй дитині. Приходив на засідання такий бідний нещасний у порваній курточці, але з двома адвокатами. Зараз наше завдання сформувати цю правову культуру. Не платиш аліменти – значить нікуди не їздиш, не користуєшся авто, не полюєш і за вимогою суду підеш замітати місто», - каже заступниця начальника.

Втім серед боржників є не тільки громадяни України, але й іноземці, які проживають на Прикарпатті.

«Якщо є розлучення і залишились діти, то вони так само мають право на аліменти. В разі коли іноземець виїхав за кордон і там живе, то ми через органи юстиції подаємо рішення суду в країну, де він проживає для виконання. Це досить довготривалий процес, адже потрібно, щоб та держава визнала рішення. Якщо ж він залишається в Україні, то ми застосовуємо до таких батьків ті самі заходи, що і до громадян України», - пояснює Бунчак.

На завершення розмови Романа Бунчак зауважила, що загалом по області найбільше боржників в Івано-Франківську, адже тут проживає найбільше людей, також серед лідерів Коломия і Калуш. Окрім того в Коломиї найбільше осіб, які не сплачують аліменти, оскільки перебувають за гратами.

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!