На Франківщині вимагають забрати приміщення у Московського патріархату


В селищі Богородчанах створена ініціативна група, яка звернулася до влади з вимогою забрати у місцевого Московського патріархату приміщення. Йдеться про колишній Домініканський костел, котрий є загальнонаціональною пам’яткою архітектури.

Активістів обурює, в першу чергу, що в самому центрі селища розташована церква, де славословлять, зокрема, керівника РПЦ Кирила – вірнопідданого пахолка вбивці українців Путіна. Та, як відомо, у нас є свобода віри, МП не заборонений. Щоправда, є інформація, що дехто з колишніх прихожан тієї церкви перейшов до конфесії Київського патріархату. Отож, про заборону церкви МП як такої не йдеться. Інша річ – приміщення, яке вони зайняли ще у 1991 році, пише Стик.

Якщо греко-католикам віддали храм, котрий раніше був їх власністю, то вони мали зробити серйозний ремонт, бо церква була забудована двоповерховим магазином, а сама слугувала за склад. Коли у зв’язку зі значним збільшенням кількості прихожан виникла потреба у ще одній культовій споруді цієї конфесії, то взялися за її будівництво самотужки. Так само і самотужки побудувалися й прихильники УПЦ КП. А ці отримали собі приміщення на «халяву» наводили аргументи активісти. Хочете мати свою церкву, будь-ласка, шукайте земельну ділянку і будуйтеся, казали люди, водночас звертаючи увагу на далеко не привабливий нині фасад архітектурної пам’ятки і на те, що з-заду з’явилися якісь добудови.

До речі. пізніше стало відомо, що Домініканський собор був переданий МП не на правах оренди, за що треба платити гроші, а в користування невідомо на який термін, що не передбачає оплати.

Конкретно з цього приводу до влади звернувся один житель Богородчан. Звернення розглядала ціла комісія, на чолі з головою Богородчанської РДА Ярославом Паранюком, який лише місяць тому зайняв цю посаду, головою районної ради Михайлом Головчаком, начальником управління культури РДА, районним архітектором, юристом тощо. Заявнику, та ще двом присутнім активістам була дана обережна відповідь, що передача собору МП та добудови було зроблено згідно з чинним законодавством, отож підстав забирати приміщення не має. Тим більше, не можна заборонити тут діяльність цієї церкви. Хіба б самі її прихожани вирішили перейти в іншу конфесію, як це вже відбувається в багатьох областях України.Щоправда, на питання заявника, у кого на балансі перебуває споруда, відповісти ніхто не зміг. Голова РДА, знову ж таки, обережно сказав, що питання пропрацьовується крок за кроком.

Більш схвально комісія поставилася до іншого питання. Чи, враховуючи, що Домініканський собор належав до римо-католицької конфесії, може місцева римо-католицька громада Богородчан претендувати на нього як свою історичну спадщину. Відповідь була ствердною, але це має бути ініціатива виключно самої громади і остаточне рішення за судом.

До речі, коли ця пропозиція, як один з варіантів все ж позбавити церкву МП приміщення була озвучена на зборах активістів, то ніхто не тільки не протестував, але й прозвучали схвальні відгуки. Але поки що остаточного рішення не прийнято, крім того, що активісти мають намір і надалі добиватися свого.